Στη Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις της επαρχίας, η διαθεσιμότητα επαγγελματικών χώρων έχει ξεπεράσει το 20% με αυξητικές τάσεις τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με την Ημερησία, βαθαίνει ακόμη περισσότερο η κρίση στο λιανεμπόριο με αποτέλεσμα τα «λουκέτα» στα εμπορικά καταστήματα να λαμβάνουν διαστάσεις επιδημίας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών της κτηματαγοράς, στην Αθήνα έχουν κλείσει και μένουν χωρίς ενοικιαστή για πολλούς μήνες, ένα στα 5 καταστήματα. Πριν μερικούς μήνες, στο κέντρο της πρωτεύουσας το ποσοστό των κενών επαγγελματικών χώρων κυμαινόταν γύρω στο 18%, στο τέλος του 2008 ήταν στο 15% σήμερα όμως έχει φτάσει το 20% και αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό αφορά τα ισόγεια καταστήματα καθώς σε ορισμένους δρόμους, αν υπολογιστούν τα καταστήματα σε στοές και σε ορόφους, το ποσοστό μπορεί να αγγίζει το 40%.
Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στη Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις της επαρχίας καθώς η διαθεσιμότητα χώρων έχει ξεπεράσει το 20% με αυξητικές τάσεις τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με κτηματομεσίτες, πολλοί καταστηματάρχες περιμένουν τις γιορτές των Χριστουγέννων να κάνουν τζίρο και στη συνέχεια να βάλουν «λουκέτο».
Μισθώματα
Ακόμη και στην οδό Ερμού και το Κολωνάκι, υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με τα κενά καταστήματα. Όσοι ιδιοκτήτες ρίχνουν τις τιμές ενοικίασης και δεν ζητούν «αέρα» βρίσκουν επιχειρηματίες, οι υπόλοιποι βλέπουν τα ακίνητά τους να απαξιώνονται χωρίς να εισπράττουν μισθώματα. Είναι ενδεικτικό ότι στην οδό Σταδίου (άλλοτε αντίπαλον δέος της Ερμού), ένα στα 4 καταστήματα είναι κλειστό, ενώ στην Πανεπιστημίου ένα στα πέντε.
Σε ό,τι αφορά τα ενοίκια, τα σκληρά παζάρια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και στις περισσότερες περιπτώσεις ιδιοκτήτες και επιχειρηματίες βρίσκουν τη χρυσή τομή. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τείνουν να γίνουν είδος προς εξαφάνιση ενοίκια της τάξης των 30.000 ευρώ τον μήνα καθώς οι τζίροι δεν μπορούν να καλύψουν αυτά τα ποσά.
Για παράδειγμα στην οδό Ερμού και τις γύρω περιοχές τα ενοίκια έχουν προσγειωθεί κατά 20% χαμηλότερα. Στην Ερμού ενοικιάζονται κάτω από 200 ευρώ/τ.μ., στο Κολωνάκι από 100 έως 150 ευρώ/τ.μ. στη Γλυφάδα από 80 έως 130 ευρώ/τ.μ. και στην Κηφισιά από 90 έως 140 ευρώ/τ.μ.
Λουκέτα
Καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, αντιπροσωπίες αυτοκινήτων και πρατήρια βενζίνης είναι στην πρώτη γραμμή των «λουκέτων». Η κρίση στην αγορά Ι.Χ. έχει κλείσει 1.000-1.500 αντιπροσωπίες, ενώ λόγω μείωσης της κατανάλωσης καυσίμων έχουν βάλει οριστικό λουκέτο πάνω από 320 βενζινάδικα και ετοιμάζονται άλλα 500 που έχουν υπέρογκα χρέη.
Η κρίση στο εμπόριο αποτυπώνεται κι από την κάθετη πτώση στις λιανικές πωλήσεις, οι οποίες για τον μήνα Αύγουστο παρουσίασαν σημαντική μείωση που ξεπέρασε το 10%. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα ελληνικά νοικοκυριά προχωρούν σε μειώσει τόσο στα τρόφιμα όσο και στα καύσιμα.
Ο δείκτης όγκου στο λιανεμπόριο βρέθηκε τον Αύγουστο του 2010 στις 85,7 μονάδες στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, ενώ η προηγούμενη χαμηλότερη επίδοση (87,3 μονάδες) είχε σημειωθεί τον περασμένο Μάιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) ο δείκτης όγκου στο λιανεμπόριο σε σχέση με τον Αύγουστο του 2009 μειώθηκε κατά 11,8% -συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων- και κατά 12% χωρίς τα καύσιμα.
Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι η μεγαλύτερη μείωση πωλήσεων παρατηρείται στα πρατήρια καυσίμων, τα οποία και εμφανίζουν κάμψη πωλήσεων 16,2%, τον Αύγουστο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009 και ακολουθούν τα καταστήματα ένδυσης-υπόδησης των οποίων οι πωλήσεις έχουν μειωθεί κατά 15,5% και οι κλάδοι φαρμακευτικών – καλλυντικών και επίπλων-ηλεκτρικών ειδών-οικιακού εξοπλισμού, όπου η μείωση του τζίρου φτάνει το 15,3%.
Περικοπές
Σημαντικό επίσης στοιχείο είναι και το γεγονός ότι οι καταναλωτές προχωρούν σε περικοπές δαπανών που μέχρι πριν από λίγα χρόνια θεωρούταν περίπου ανελαστικές.
Οι πωλήσεις στα καταστήματα τροφίμων-ποτών, καπνού μειώθηκαν τον Αύγουστο του 2010 σε σχέση με τον Αύγουστο του 2009 κατά 12,8%, ενώ αξιοσημείωτη είναι η υποχώρηση των πωλήσεων κατά 11,7% στα μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Στο 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο 8μηνο του 2009, η μεγαλύτερη μείωση τζίρου παρατηρείται στα πολυκαταστήματα (10,6%), ακολουθούν τα πρατήρια καυσίμων (9,2%), τα καταστήματα ένδυσης-υπόδησης (8%), τα καταστήματα πώλησης επίπλων-ηλεκτρικών ειδών-οικιακού εξοπλισμού (6,1%), τα σούπερ μάρκετ (2,2%) και τα καταστήματα πώλησης βιβλίων-χαρτικών (1,1%). Ο κλάδος των φαρμακευτικών – καλλυντικών παρουσιάζει στο 8μηνο αυξημένο τζίρο κατά 3,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009.
Ο δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανεμπόριο υποχώρησε τον Αύγουστο του 2010 κατά 6,3% (συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων) σε σχέση με τον Αύγουστο του 2009 κατά 9% (χωρίς τα καύσιμα).