Η Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε σήμερα την έγκριση να επιβάλει δασμούς ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αμερικανικά αγαθά, ως αντίποινα για τις επιδοτήσεις που λάμβανε από τις ΗΠΑ η Boeing.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που δικαιώνει την ΕΕ απειλεί να επιτείνει τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσινγκτον, μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Ωστόσο, διαπραγματευτές και από τις δύο πλευρές εκτιμούν ότι η απόφαση θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει επιτέλους σε συνομιλίες για να επιλυθεί μια εμπορική διαμάχη που κρατά 16 χρόνια.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ΠΟΕ, οι Βρυξέλλες κάλεσαν τις ΗΠΑ να «διαπραγματευτούν μια συμφωνία».
«Εξέφρασα σαφώς την ξεκάθαρη προτίμησή μου σε μια συμφωνία μέσω διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ, αποφεύγοντας τα οδυνηρά μέτρα (σ.σ. κυρώσεις) και αντίμετρα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Σε μια παρόμοια υπόθεση, που αφορούσε επιδοτήσεις υπέρ της εταιρείας Airbus, ο ΠΟΕ είχε ήδη δώσει την έγκρισή του στις ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα.
«Προτείνουμε στις ΗΠΑ να άρουν τους τελωνειακούς δασμούς»
«Θα ξαναρχίσουμε αμέσως τον διάλογο με τις ΗΠΑ, με θετικό και εποικοδομητικό τρόπο. Πιστεύω ότι μπορούμε να επιλύσουμε τη διαφορά Airbus-Boeing με εποικοδομητικό τρόπο, με το βλέμμα στο μέλλον, αντιμετωπίζοντας το ζήτημα των επιδοτήσεων στην πολιτική αεροπορία σε ολόκληρο τον τομέα αυτόν», πρόσθεσε ο Ντομπρόφσκις.
«Προτείνουμε στις ΗΠΑ να άρουν τους τελωνειακούς δασμούς που έχουν επιβάλει για την περίπτωση της Airbus. Η ΕΕ θα απέφευγε τότε να εφαρμόσει τα αντίποινα και θα ξαναρχίζαμε από το μηδέν», εξήγησε.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ ζήτησε επίσης να υπάρξει μια λύση μέσω διαπραγμάτευσης. «Αυτή η διαφωνία Airbus/Boeing είναι ηλικίας 15 ετών και πάντα δηλώναμε στις ΗΠΑ την πρόθεσή μας για μια φιλική επίλυση του θέματος», ανέφερε το δελτίο Τύπου που εξέδωσε.
«Παρά τα επανειλημμένα αιτήματά μας, οι ΗΠΑ δεν δεσμεύτηκαν ποτέ σε αυτή τη λύση. Αντιθέτως, επιβάλλουν επιπρόσθετους δασμούς σε ορισμένες ευρωπαϊκές εξαγωγές, λόγω της υποστήριξής μας στην Airbus», σημείωσε ο Λε Μερ, εκτιμώντας ότι η ΕΕ «πρέπει να επιβάλει κυρώσεις μόλις τις εγκρίνει επισήμως ο ΠΟΕ».
Από την Ουάσινγκτον, ο ειδικός απεσταλμένος για θέματα εμπορίου Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ δήλωσε ότι θέλει «να εντείνει» τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες με στόχο να αποκατασταθεί ο «θεμιτός ανταγωνισμός».
«Αναμένουμε μια απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια πρόσφατη πρόταση» που έκαναν οι ΗΠΑ, ανέφερε στην ανακοίνωσή του.