Σήμερα θα επικυρώσει η Eurostat και τυπικά το πρωτογενές πλεόνασμα, ύψους 3,4 δισ. ευρώ και έτσι θα πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για να ανοίξει το καλοκαίρι η συζήτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, με τις οριστικές αποφάσεις να λαμβάνονται το φθινόπωρο.
«Αν η Ελλάδα πετύχει τους στόχους, όπως έχει ήδη κάνει, οι δανειστές θα προχωρήσουν σε νέα ελάφρυνση χρέους. Αυτή ήταν μια απόφαση που ελήφθη το Νοέμβριο του 2012. Εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε, περιμένουμε και από αυτούς να κάνουν το ίδιο», δήλωσε ο πρωθυπουργός στο Bloomberg, ο οποίος όμως απέφυγε να πει τι περιμένει ότι θα περιλαμβάνει το σχέδιο μείωσης του ελληνικού χρέους.
Χθες ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα με τον οποίο συζήτησε, όπως διέρρευσε, «το εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη».
Ο κ. Σαμαράς θα παρουσιάσει το σχέδιο πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Μαΐου καθώς οι υπουργοί αναμένεται να στηρίξουν χρηματοδοτικά την προσπάθεια. Το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης κάνει λόγο για νέο παραγωγικό μοντέλο που θα αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας σε τομείς όπως η αγροτική παραγωγή, ο τουρισμός, η εμπορική ναυτιλία, η έρευνα και η καινοτομία.
Βασική πρόβλεψη θα υπάρχει για την ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας – με μέτρα όπως ο συμψηφισμός των οφειλών με το δημόσιο, φορολογικές ελαφρύνσεις – την δανειοδότηση και γενικότερα την χρηματοδοτική ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων προκειμένου να κερδίσουν σε ανταγωνιστικότητα.
Αυτό σημαίνει σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο ότι η χώρα βγαίνει οριστικά από τον βραχνά των μνημονίων και της ασφυκτικής επιτήρησης του ΔΝΤ. Αν και το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει την επόμενη έξοδο στις αγορές, ο κ. Σαμαράς είπε ότι δεν υπάρχει βιασύνη και ότι στο μέλλον θα ζητήσουμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε με χαμηλότερο επιτόκιο.
«Φτάσαμε στον πάτο του πηγαδιού και τώρα μπορούμε να πάμε μόνο προς τα πάνω», είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού ο οποίος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και σημειώνει ότι «η μείωση του ελλείμματος και οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, στην αγορά εργασία και στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών, κάνουν την Ελλάδα έναν πιο ελκυστικό προορισμό για τους επενδυτές».