Σημαντική καινοτόμα επένδυση με πολυεπίπεδη οικονομική σημασία και μεγάλη κοινωνική ανταπόδοση χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την επένδυση που ανακοίνωσε η Microsoft, με τη δημιουργία μεγάλου Κέντρου Δεδομένων (Data Center), που θα αποθηκεύει και διαχειρίζεται τα δεδομένα στο υπολογιστικό «νέφος» (cloud computing).
«Η Ελλάδα καθίσταται παγκόσμιος κόβμος του Cloud, της κεντρικής ψηφιακής αποθήκευσης τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων» είπε ο κ. Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση του σχεδίου, σημειώνοντας πως πρόκειται για κίνηση που «ταξιδεύει τη χώρα μας στον 21ο αιώνα».
Η ίδρυση υπερσύγχρονου data center σε οποιαδήποτε χώρα από έναν τεχνολογικό κολοσσό όπως η Microsoft την αναβαθμίζει ως επενδυτικό προορισμό, συνέχισε, ενώ για την Ελλάδα συνεπάγεται και μια ποιοτική προστιθέμενη αξία: Οι αναλυτές θα μιλήσουν για συνολικό οικονομικό όφελος σε βάθος χρόνου, όμως το κέρδος αυτό πολλαπλασιάζεται αν προστεθεί ο εκσυγχρονισμός και η αντααγωνιστικότητα που θα φέρει σε άλλες επιχειρήσεις, και μεσαίες και μικρές.
«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι αντιμετωπίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως τον πιο κρίσιμο βραχίονα ώστε η χώρα να κάνει τολμηρό άλμα στο μέλλον, και να είναι όλοι οι Έλληνες με τους νικητές της 4ης βιομηχανικής επανάστασης» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως σε άλλες εποχές, η κατασκευή τριών γιγάντιων σταθμών ψηφιακής αποθήκευσης θα έμοιαζαν με φανταστικό σενάριο, όμως γίνεται πλέον πραγματικότητα.
Όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, βρέθηκαν στην Αττική οι εκτάσεις που είναι συμβατές με τις υψηλές προϋποθέσεις που θέτει η Microsoft, με τις ενεργειακές υποδομές και τις πράσινες εγκαταστάσεις, και ξεπεράστηκαν όλα τα γραφειοκρατικα εμπόδια. Έτσι, το φιλόδοξο σχέδιο μπαίνει στη φάση υλοποίησης.
Το cloud αποτελεί τον πυρήνα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, και με το ελληνικό cloud ελληνικά δεδομένα αλλά και δεδομένα από την ευρύτερη περιοχή θα αποθηκευονται εδώ με ασφάλεια και χαμηλότερο κόστος, επισήμανε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως ως χρήστης και ο ίδιος ψηφιακών υπηρεσιών περιμένει «μεγαλύτερη ταχύτητα, χαμηλότερο κόστος και μεγαλύτερη ασφάλεια στη διαχείριση των δεδομένων που αποθηκεύονται στον τόπο μου. Προσδοκώ πιο γρήγορη ανταπόκριση σε εφαρμογές αλλά προσδοκώ και νέες δουλειές».
Ως πρωθυπουργός οι φιλοδοξίες μου είναι περισσότερες, συνέχισε, καθώς η χώρα μας γίνεται από τις λίγες στον κόσμο που έχει τέτοια κέντρα. Εκτίμησε πως η κίνηση αυτή θα βοηθήσει και στην ανακοπή του brain drain, καθώς, όπως είπε: «Δεν έχουμε μόνο εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό σήμερα εδώ αλλά και εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό εκτός Ελλάδος που θα ήθελε υπό συνθήκες να γυρίσει και να εργαστεί εδώ». Εκτιμώ πως αυτές οι συνθήκες δρομολογούνται, τόνισε.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στα fake news, λέγοντας πως στον καιρό τους, η ασφαλής αποθήκευση δεδομένων επιτρέπει και την επαλήθευσή τους, ενώ κάθε ασφαλής χρήση της πληροφορίας ενδυναμώνει και τη δημοκρατική νομιμότητα.
Η ταχύτητα στην επικοινωνία ανοίγει νέο παράθυρο γνώσης σε όλους, δημιουργεί νέες μορφές κοινωνικής δραστηριότητας και μπορεί να καταργήσει διακρίσεις, συμπλήρωσε. «Όταν μειώνονται οι ψηφιακές αποστάσεις μειώνονται και οι κοινωνικές, αρκεί να έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτές τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες σε λογικό κόστος και να πολεμήσουμε στη ρίζα τους τα φαινόμενα ψηφιακού αναλφαβητισμού, που μπορούν να δημιουργήσουν τα νέα ρήγματα του μέλλοντος».
«Η Ελλάδα έχει τον ήλιο της και τώρα αποκτά και το cloud της» είπε ο πρωθυπουργός κλείνοντας την ομιλία του.
Υπενθυμίζεται πως η επένδυση, ύψους ενός δισ., αφορά τη λειτουργία τριών ξεχωριστών υπολογιστικών νεφών – Cloud – συγκεκριμένα το Κυβερνητικό Νέφος Δημοσίου Τομέα (G-Cloud), το Κυβερνητικό Νέφος Τομέα Έρευνας και Εκπαίδευσης (RE-Cloud) και το Κυβερνητικό Νέφος Τομέα Υγείας (H-Cloud).