Σε θετικές επισημάνσεις και σε κινδύνους που εξακολουθούν να υπάρχουν αναφέρεται η έκθεση της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Κύπρο, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Την περασμένη Παρασκευή, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε την εκταμίευση 83,3 εκατ. ευρώ, μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του κυπριακού οικονομικού προγράμματος.
Στο περιεχόμενο της έκθεσης αναφέρθηκε η επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Κύπρο Ντέλια Βελκουλέσκου.
Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι αν και η ύφεση το 2013 δεν ήταν τόσο σοβαρή όσο αναμενόταν, ωστόσο οι προοπτικές παραμένουν δυσμενείς, κυρίως εξαιτίας τριών σημαντικών παραγόντων: την αύξηση της ανεργίας, την πτώση των πιστώσεων και την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Στο πλαίσιο αυτό, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη παραμένουν αμετάβλητες, με μια βαθιά σύσπαση να αναμένεται το 2014 και μια μέτρια και άνευ πιστώσεων ανάκαμψη να ξεκινά στα μέσα του 2015», όπως αναφέρεται.
Στην έκθεση, αλλά και σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η κα Βελκουλέσκου, το πρόγραμμα της Κύπρου παραμένει σε «καλό δρόμο», καθυστερήσεις στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχουν πρόσφατα ξεπεραστεί, ο τομέας των συνεργατικών ανακεφαλαιοποιήθηκε και επιπλέον χαλαρώσεις των περιορισμών πληρωμών τέθηκαν σε εφαρμογή, ενώ οι δημοσιονομικοί στόχοι εκπληρώθηκαν με σημαντικά περιθώρια.
Για τον τραπεζικό τομέα σημειώνεται ότι η Τράπεζα Κύπρου έχει προχωρήσει στην αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της με την περικοπή του κόστους. Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι για την περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης στον χρηματοπιστωτικό τομέα, οι κυπριακές αρχές θα πρέπει να προωθήσουν περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της διακυβέρνησης των τραπεζών και των συνεργατικών και να ενισχύσουν την εποπτεία τους.
Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι οι αρχές της Κύπρου θα πρέπει να συνεχίσουν την υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος και θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας για την προστασία των ευπαθών ομάδων κατά τη διάρκεια της ύφεσης, καθώς και στα μέτρα για την προστασία των εσόδων, έτσι ώστε να διασφαλιστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν για την προώθηση της μεταρρύθμισης της φορολογικής διοίκησης, της εφαρμογής του νέου νόμου δημοσιονομικής ευθύνης και της προετοιμασίας κρατικών περιουσιακών στοιχείων για ιδιωτικοποίηση.
Για τις μελλοντικές προκλήσεις, υπογραμμίζεται ιδιαίτερα ότι οι πολιτικές θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στην περαιτέρω ομαλοποίηση της ροής των πληρωμών, στη διατήρηση της δημοσιονομικής σύνεσης και στην επιτάχυνση της εφαρμογής της φιλόδοξης ατζέντας των δημοσιονομικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Τέλος, επισημαίνεται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για την εφαρμογή του προγράμματος, λόγω των αδυναμιών που έχουν απομείνει στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στη μειωμένη πολιτική στήριξη, μετά τη διάσπαση του κυβερνητικού συνασπισμού, τονίζεται χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ενώ η συμμόρφωση με τις προϋποθέσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ήταν ανάμικτη, οι αρχές έδειξαν τη δέσμευση και την ικανότητά τους να ξεπεράσουν καθυστερήσεις, μέσω της εφαρμογής των προαπαιτούμενων ενεργειών.