Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνουν τον «χαμηλότερο δυνατό» προϋπολογισμό για την ΕΕ το 2011, ώστε να στείλουν ένα σαφές μήνυμα ότι η Ένωση διαχειρίζεται με υπευθυνότητα τα οικονομικά της.

Ο Κάμερον απηύθηνε την έκκληση αυτή στη διάρκεια τηλεφωνικών συνομιλιών που είχε με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες την παραμονή της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, συνεχίζοντας την εκστρατεία του, που έρχεται σε αντίθεση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που ζήτησε να αυξηθούν κατά 6% οι δαπάνες της ΕΕ για τον επόμενο χρόνο.

Ο Κάμερον θεωρεί απαράδεκτη μία τέτοια αύξηση των δαπανών της ΕΕ την ώρα που η Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με τα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς τους.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου, Χέρμαν φαν Ρομπάι, την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, Φρέντρικ Ράινφελντ και τον Βέλγο πρωθυπουργό, Ιβ Λετέρμ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.