Οι υπουργοί Οικονομικών αναγνώρισαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί, μετά την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα πριν από δύο εβδομάδες, αλλά φαίνεται ότι συνεχίζουν να υπάρχουν διαφωνίες σε μια σειρά από θέματα, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNBC αναφορικά με τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.
Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι το δημοσιονομικό κενό δεν κυριαρχεί στις συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, καθώς η τελευταία φαίνεται να έχει πεισθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, το οποίο μοιάζει επαρκές για την κάλυψη των αναγκών της.
Σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι διαπραγματεύσεις στρέφονται τώρα στον δημοσιονομικό σχεδιασμό της Ελλάδας για το 2015.
Όπως αναφέρεται, πηγή δήλωσε προς το CNBC ότι «φαίνεται πως το αποτέλεσμα για το προηγούμενο έτος θα είναι καλύτερο του αναμενόμενου. Περιμένουμε βεβαίως τα τελευταία στοιχεία της Eurostat τον Απρίλιο, αλλά η εικόνα είναι απολύτως θετική. Η Ελλάδα πρέπει να στείλει τώρα ένα ισχυρό μήνυμα για την προσήλωσή της στις μεταρρυθμίσεις».
Επισημαίνεται επίσης ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ζήτησαν από την Ελλάδα την ολοκλήρωση των συνομιλιών με την τρόικα, εντός της εβδομάδας, σημειώνοντας ότι ο έλεγχος της τρόικας ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και αποδεικνύεται ο μακροβιότερος από το ξέσπασμα της κρίσης.
Σύμφωνα με την εν λόγω αναφορά, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ήλπιζε στην επίτευξη συμφωνίας κατά το χθεσινό Eurogroup.
«Υπάρχει ένας αριθμός θεμάτων που πρέπει ακόμη να διευθετηθούν σχετικά με τα δημοσιονομικά, τις τράπεζες και τις μεταρρυθμίσεις» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στις σχετικές δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων μετά την ολοκλήρωση του χθεσινού Eurogroup, καθώς και στα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα κατά τη διαπραγμάτευση της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση, όπως το θέμα των μεταρρυθμίσεων που πρότεινε ο ΟΟΣΑ για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας.
Πρόκειται, όπως υποστηρίζεται, για ένα «δύσκολο παιχνίδι ισορροπιών» που καλείται να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση, αποφεύγοντας τις αντιδράσεις των πολιτών ενόψει και των ευρωεκλογών του Μαΐου. Οι εκλογές αντιμετωπίζονται ως ο υψηλότερος πολιτικός κίνδυνος για την Ελλάδα φέτος, καθώς ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έχει δηλώσει, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, ότι θα ζητήσει τη διενέργεια εθνικών εκλογών στην περίπτωση που το κόμμα του αποκομίσει υψηλά ποσοστά στις ευρωεκλογές.