Σε διεθνές Συνέδριο για το μέλλον της Ευρώπης, που συνδιοργάνωσαν στη Βοστώνη το Πανεπιστήμιο Harvard και η Σχολή Νομικής και Διπλωματίας Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts, συμμετείχε, ως βασικός συνομιλητής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Στο συνέδριο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Ανταγωνισμού, Joaquin Almunia, η Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Vesna Pusic, η Επίτροπος για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας Ανδρούλλα Βασιλείου και ο πρώην διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και νυν κοσμήτορας της Σχολής Νομικής και Διπλωματίας Fletcher, James Stavridis.
Στην ομιλία του, ενώ αναφέρθηκε στην ιδεολογική βάση που οδήγησε στη σύλληψη του οράματος για μια Ενωμένη Ευρώπη, την «εξάλειψη των θεμελιωδών αιτιών του πολέμου», ο κ. Αβραμόπουλος έκανε λόγο για «μια νέα μορφή διάκρισης που διαχωρίζει την Ευρώπη σε μία ζώνη προόδου από τη μία και μια ζώνη χρέους από την άλλη, μια διάκριση που δεν ακυρώνει μόνο την ιδέα μιας κοινής Ευρωπαϊκής εστίας και υποδαυλίζει την αρχή της κοινωνικής συνοχής, αλλά πολύ περισσότερο απειλεί τη δημοκρατία στην Ευρώπη». «Η άνοδος του εξτρεμισμού, του λαϊκισμού και σε ορισμένες χώρες, του φασισμού αποτελεί ενσάρκωση αυτής της απειλής», προσέθεσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Πρωτίστως υπογράμμισε ότι «η πρόκληση για την Ευρώπη είναι αμιγώς πολιτική» και χαρακτήρισε αυτήν την πρόκληση «κρίσιμη για την παγκόσμια σταθερότητα». Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η πρόκληση σήμερα είναι να χτίσουμε ένα πολιτικό οικοδόμημα που θα αποτελεί απότοκο της ιστορικής αναγκαιότητας, η οποία προκύπτει από την παραδοχή ότι τα έθνη-κράτη δεν μπορούν πια από μόνα τους να ανταποκριθούν στις υποσχέσεις τους προς τους πολίτες. Μια Ευρώπη απόγονο ενός νέου πολιτικού ρεαλισμού που απαιτεί λύσεις 21ου αιώνα και όχι δόγματα του 20ου».
Κατά την ομιλία του χαρακτήρισε ζητούμενο «ένα νέο Ευρωπαϊκό Οδικό Χάρτη που να οδηγεί στο ιστορικά αναπόφευκτο, την ίδρυση του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Κράτους, με πρωταρχικό στόχο την αναβάθμιση της θέσης της Ευρώπης και της επιρροής της στον κόσμο». «Δεν είναι η αποτυχία του ευρωπαϊκού ιδεώδους που οδήγησε στην κρίση, αλλά η απουσία πολιτικής βούλησης και οράματος. Η Ευρώπη δεν απέτυχε. Τα έθνη κράτη και οι πολιτικές ελίτ απέτυχαν», κατέληξε.
Σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «κοινός μας στόχος είναι μια ελεύθερη, Δημοκρατική και αδιαίρετη Ουκρανία. Μια Ουκρανία που θα ενώσει στην πράξη τον ευρωατλαντικό κόσμο με τη Ρωσία». «Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, η διπλωματία πρέπει να κυριαρχήσει. Εχθροί μας είναι ο εξτρεμισμός και οι μονομερείς συμπεριφορές που υπονομεύουν τις κατακτήσεις της μεταψυχροπολεμικής περιόδου. Η σοφία της Ιστορίας πρέπει να μας καθοδηγεί», κατέληξε.