Ο επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια χαρακτήρισε σήμερα «απαρχαιωμένη συνταγή» τον προστατευτισμό, καταγγέλλοντας «τις έντονες προστατευτικές τάσεις ορισμένων και τις συχνές λαϊκιστικές δηλώσεις» τους.

Ο Αλμούνια απάντησε έτσι εμμέσως στις δηλώσεις που είχε κάνει την Πέμπτη ο υπουργός Βιομηχανίας της Γαλλίας Αρνό Μοντεμπούρ, ο οποίος κατηγόρησε τους «Ταλιμπάν της δεξιάς» εντός των κόλπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι ακολουθούν μια πολιτική που καταστρέφει την ευρωπαϊκή βιομηχανία.

«Συμμερίζομαι τις ανησυχίες όσον αφορά την αποβιομηχάνιση της Ευρώπης, όμως (. . .) μας χρειάζεται μια δυναμική και επιθετική προσέγγιση, όχι μια αμυντική, ώστε να θέσουμε τα θεμέλια μιας ισχυρής και αειφόρου ανάπτυξης», επέμεινε ο Αλμούνια, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας που εκφώνησε σε ένα ιδιωτικό συμπόσιο.

Ο Επίτροπος σημείωσε ότι οι κρατικές ενισχύσεις «αποδεικνύεται ότι αποτελούν πλεονέκτημα όταν είναι στοχευμένες» και δεν δημιουργούν στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό. «Σε αυτές τις περιπτώσεις, που είναι πολύ περισσότερες απ’ όσο νομίζουν ορισμένοι, η Επιτροπή δεν φέρνει εμπόδια στις χώρες-μέλη (…) Μάλιστα, το 95% των μέτρων (παροχής κρατικών ενισχύσεων) που εξετάζουμε στις Βρυξέλλες εγκρίνονται», διευκρίνισε.

Ο Μοντεμπούρ είχε ζητήσει «να περιοριστεί όλος αυτός ο αναχρονιστικός, γραφειοκρατικός και απαρχαιωμένος μηχανισμός για να σώσουμε τη βιομηχανία μας και να την υπερασπιστούμε», σημειώνοντας ότι την άποψή του συμμερίζονται οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Ωστόσο ο Αλμούνια του απάντησε ότι «οι κανονισμοί δεν εμποδίζουν κανέναν να δράσει αλλά κατευθύνουν τις κρατικές ενισχύσεις στις σωστές προτεραιότητες» ώστε να εξυπηρετούν το γενικό συμφέρον.