Η Γαλλία θα επιβάλει φόρους στις ψηφιακές υπηρεσίες φέτος ανεξάρτητα από το εάν οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό ή όχι, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, χαρακτηρίζοντας «πρόκληση» την απόφαση της Ουάσινγκτον να αποχωρήσει από τις συνομιλίες.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες ότι αποχωρούν από τις διαπραγματεύσεις με τις ευρωπαϊκές χώρες για τους νέους κανόνες για τον παγκόσμιο φόρο στις εταιρίες του Διαδικτύου, λέγοντας ότι οι συνομιλίες δεν κατέγραψαν πρόοδο.
Η Γαλλία, μια από τις πολλές ευρωπαϊκές χώρες που έχουν θέσουν σε εφαρμογή νέους φόρους για τη άντληση περισσότερων εσόδων από τις ψηφιακές εταιρίες, συμφώνησε να αναστείλει την είσπραξη του φόρου όσο εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για μια παγκόσμια προσέγγιση στο θέμα αυτό.
Ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε ότι η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Ισπανία απάντησαν από κοινού σήμερα σε επιστολή του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν που ανακοίνωνε την αποχώρηση. Δήλωσαν ότι θέλουν μια συμφωνία στον ΟΟΣΑ το συντομότερο δυνατόν.
«Αυτή η επιστολή είναι πρόκληση. Είναι πρόκληση προς τους εταίρους στον ΟΟΣΑ, όπου απέχουμε ελάχιστα από μια συμφωνία στη φορολόγηση των ψηφιακών κολοσσών», δήλωσε ο Λεμέρ στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter αναφορικά με την επιστολή του Μνούτσιν.
Οι ευρωπαϊκές χώρες υποστηρίζουν ότι οι εταιρίες τεχνολογίας καταβάλλουν πολύ χαμηλό φόρο στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται, διότι μπορούν να εγγράφουν τα κέρδη τους σε άλλες χώρες του κόσμου όπου έχουν περιορισμένες υποδομές. Οι ΗΠΑ έχουν αντιταχθεί στην μονομερή επιβολή φόρου στις εταιρίες της στη Σίλικον Βάλεϊ απουσία μιας συμφωνίας σε επίπεδο ΟΟΣΑ.
Ο Λεμέρ δήλωσε ότι ανεξάρτητα με το εάν οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να καταλήξουν σε συμφωνία με τον ΟΟΣΑ ή όχι, η Γαλλία θα προχωρήσει σε εφαρμογή του φόρου της επί των ψηφιακών υπηρεσιών φέτος. Η Ουάσινγκτον έχει απειλήσει να ανταποδώσει με δασμούς.
Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν έρευνα αυτό τον μήνα για τους ψηφιακούς φόρους στη Βρετανία, την Ιταλία και την Ισπανία αναφορικά με τις ανησυχίες ότι στοχοποιούν αθέμιτα αμερικανικές εταιρίες.
Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι το Λονδίνο τηρεί τη δέσμευσή του για εξεύρεση λύσης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σχεδόν 140 χώρες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την πρώτη εδώ και μια γενιά αναθεώρηση των διεθνών φορολογικών κανόνων προκειμένου να τους επικαιροποιήσουν ώστε να συμβαδίζουν με την ψηφιακή εποχή. Στόχος είναι να υπάρχει μια συμφωνία πριν τα τέλη του έτους, αν και η πανδημία του κορονοϊού επιβράδυνε την πρόοδο στο θέμα αυτό.