Με διαφωνίες για τον τρόπο ρύθμισης των παγκόσμιων οικονομικών ανισορροπιών και της εξουδετέρωσης της απειλής που συνιστά ο «πόλεμος» των νομισμάτων, ξεκίνησε σήμερα στη Νότια Κορέα η Σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G 20), των μεγαλύτερων οικονομιών, καθώς και των αναπτυσσόμενων.
Όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο Bloomberg, η πρώτη διαφωνία προέκυψε σχετικά την πρόταση που έκανε, με επιστολή στους ομολόγους του στη G 20, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ για τον καθορισμό συγκεκριμένων ορίων για το έλλειμμα ή το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που έχουν οι μεγάλες οικονομίες ως ποσοστό του ΑΕΠ τους. Στην πρόταση αυτή αντέδρασαν η Ιαπωνία και η Γερμανία.
Ειδικότερα, ο κ. Γκάιτνερ πρότεινε ότι οι χώρες με πολύ μεγάλο πλεόνασμα στις τρέχουσες συναλλαγές τους θα πρέπει να πάρουν μέτρα ενίσχυσης της εγχώριας ζήτησής τους και να αποφύγουν την υποτίμηση ή να επιτρέψουν την ανατίμηση των νομισμάτων τους, ενώ αντίστοιχα οι χώρες με μεγάλα ελλείμματα θα πρέπει με τη σειρά τους να αυξήσουν τις εγχώριες αποταμιεύσεις και την ανταγωνιστικότητά τους.
Ο κ. Γκάιτνερ δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες χώρες στην επιστολή του, αλλά είναι σαφές ότι στις πλεονασματικές μεγάλες οικονομίες συγκαταλέγονται κατά πρώτο λόγο η Κίνα, η Ιαπωνία και η Γερμανία, ενώ στις ελλειμματικές οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανίας.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας κ. Γιοσιχίκο Νόντα είπε ότι η θέσπιση αριθμητικών στόχων (σχετικά με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών) δεν θα ήταν ρεαλιστική. Η Ιαπωνία και η Γερμανία υποστηρίζουν ότι τα πλεονάσματα που έχουν στο ισοζύγιό τους προκύπτουν από τη δραστηριότητα ιδιωτικών επιχειρήσεων και ατόμων και επομένως δεν μπορούν να επηρεασθούν από τις Κυβερνήσεις τους. Οι εργασίες της Συνόδου των Υπουργών Οικονομικών της G 20 ολοκληρώνονται αύριο, ενώ το Νοέμβριο θα συνέλθει η Σύνοδος Κορυφής της G 20.