Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν υποβάλει αιτήσεις για να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 10.200 τον Δεκέμβριο, φθάνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό, γεγονός που σήμανε την αθέτηση, και μάλιστα με ιδιαίτερα οδυνηρό τρόπο, της υπόσχεσης του προέδρου Φρανσουά Ολάντ ότι θα επιτύγχανε την έναρξη της μείωσης της ανεργίας από τα τέλη του 2013.
Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας σήμερα δείχνουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εγγραφεί στους καταλόγους της Γαλλίας στην μητροπολιτική χώρα, εξαιρουμένων των υπερπόντιων κτήσεων, ανήλθε σε 3.303.200 τον περασμένο μήνα, ένα σύνολο που είναι το υψηλότερο αφότου άρχισαν να τηρούνται σχετικά δεδομένα. Το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση και κατά 5,7% σε ετήσια βάση, κατά τα ίδια στοιχεία.
Ο Ολάντ δεν έχει μπορέσει να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα δίνοντάς μια ώθηση στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης για να τηρήσει την υπόσχεση που επαναλάμβανε συχνά κατά την διάρκεια της περασμένης χρονιάς, ότι δηλαδή η ανεργία θα άρχιζε να μειώνεται στα τέλη της.
Αναγνωρίζοντας ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα ώστε οι επιχειρήσεις να αρχίσουν να προσλαμβάνουν εργαζόμενους, ο Ολάντ ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα μια πολιτική πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις, κάνοντας λόγο περί μείωσης του φορολογικού συντελεστή για αυτές και για φοροαπαλλαγές έναντι δεσμεύσεων για προσλήψεις.
Ο Ολάντ υποσχέθηκε να καταργήσει ως το 2017 την πρόνοια που προβλέπει την καταβολή εισφορών ύψους 30 δισεκ. ευρώ για τα οικογενειακά επιδόματα υπό τον όρο να αποδεχθούν τους στόχους που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις και τις επενδύσεις.
Με την ανεργία να έχει φτάσει σχεδόν το 11%, η αποτυχία του Ολάντ να την κάμψει ως τώρα έχει οδηγήσει τα ποσοστά της δημοτικότητάς του σε ιστορικό χαμηλό, με τις επιδόσεις του να είναι οι χειρότερες από αυτές κάθε άλλου προέδρου στη σύγχρονη γαλλική Ιστορία.
Το υπουργείο Εργασίας σημείωσε πάντως ότι έχει υπάρξει σαφώς μια επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της ανεργίας κατά την διάρκεια του 2013, ιδίως στα τέλη της χρονιάς. Συνολικά το 2013 εντάχθηκαν στους καταλόγους των ανέργων 177.800 πρόσωπα, από 283.800 το 2012, σύμφωνα με το υπουργείο