Καλλυντικά από γκότζι μπέρι, μοναδικά στην Ελλάδα, αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα σε δεξαμενές και υγροποίησή του ώστε μετά να χρησιμοποιηθεί από χημικές βιομηχανίες και επέκταση του cluster μετάλλου σε νέες καινοτόμες αγορές είναι μερικές μόνο από τις προτάσεις που παρουσιάστηκαν στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κοζάνη για το σχεδιασμό της στρατηγικής της έξυπνης εξειδίκευσης.
«Προτάσεις υπήρξαν κυρίως από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της περιφέρειας και τα ερευνητικά κέντρα, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας και το ΕΚΕΤΑ.
Ακούσαμε και κάποιους επιχειρηματίες που ήρθαν, ωστόσο το επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις σε κάθε μία από τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες ειδικά για τους επιχειρηματίες» επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο προϊστάμενος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Δυτικής Μακεδονίας, Μπάμπης Κιουρτσίδης.
Τονίζει δε πως η Δυτική Μακεδονία γνωρίζει καλά τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, τα οποία είναι η ενέργεια, το περιβάλλον, ο πρωτογενής τομέας, τα αγροτοδιατροφικά προϊόντα και ο εναλλακτικός τουρισμός. Την επόμενη περίοδο οι προτάσεις θα εξειδικευτούν ενώ στόχος της Περιφέρειας είναι να εντοπίσει τους μικρούς επιχειρηματίες που έχουν καινοτόμες ιδέες και να οργανώσει τη δικτύωσή τους ώστε να κατευθυνθούν σε νέες αγορές.
«Το σχέδιο για την έξυπνη εξειδίκευση θα είναι έτοιμο τα μέσα Φεβρουαρίου ώστε να αναρτηθεί για πλήρη διαβούλευση» πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής, αναγνώρισε ότι η συζήτηση για την έξυπνη εξειδίκευση, ως αναδυόμενος πολιτικός προσανατολισμός, βρίσκεται σε πρωτόλειο στάδιο και σχολίασε ότι για τον λόγο αυτό είναι επιτακτική και αναγκαία η εισαγωγή των εννοιών αυτών αλλά και της σημασίας της έξυπνης εξειδίκευσης στον δημόσιο διάλογο.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι η έννοια της καινοτομίας θα πρέπει να είναι συνεπής με τους στόχους και τα εργαλεία της πολιτικής για τη συνοχή, προωθώντας την ανάπτυξη και την απασχόληση στις περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παράλληλα με τις δράσεις καταπολέμησης της φτώχειας και της ανεργίας και άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού.