Η Ισπανία και η Ιταλία δείχνουν έτοιμες να αρπάξουν την ευκαιρία και να επιμηκύνουν το χρέος τους βγαίνοντας με αυτόν τον τρόπο από το επικίνδυνο σπιράλ της ανάγκης αναχρηματοδότησης βραχυπρόθεσμων ομολόγων.
Και οι δύο χώρες ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να πουλήσουν μακροπρόθεσμα ομόλογα εκμεταλλευόμενες την όρεξη των επενδυτών για ομόλογα υψηλής απόδοσης ώστε να αναχρηματοδοτήσουν τα ομόλογα που ωριμάζουν γρήγορα και να απελευθερωθούν από τις πιεστικές προθεσμίες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Reuters, ακόμη και τώρα, πάνω από το 40% των ισπανικών ομολόγων που είναι στην αγορά ωριμάζει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Ιταλία είναι τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Ωστόσο, αν καταφέρουν να εκμεταλλευτούν το ενδιαφέρον των επενδυτών και πουλήσουν μακροπρόθεσμα ομόλογα μπορούν να βελτιώσουν άμεσα τις θέσεις τους, που χειροτέρεψαν το 2011 και το 2012 όταν δεν ήταν λίγοι αυτοί που προέβλεπαν την κατάρρευση του ευρώ και τη διάλυση της ευρωζώνης.
Όπως επισημαίνει το διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο, τα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης και το δίχτυ ασφαλείας που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δείχνουν μία σταδιακή έξοδο από την κρίση που ξεκίνησε το 2010 όταν η Ελλάδα, αλλά και άλλες υπερχρεωμένες χώρες χρειάστηκαν διάσωση.