Κριτική στην τρόικα για την αποτυχία της να προβεί σε διόρθωση των συστάσεών της, όταν αυτές αποδείχτηκαν ανεπαρκείς και επιζήμιες ασκούν οι ευρωβουλευτές μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο πόρισμα που συντάσσουν για το ρόλο και τις αποφάσεις της τρόικας σε χώρες που βρίσκονται ή βρέθηκαν σε προγράμματα στήριξης.
Τα τελικά συμπεράσματα θα τεθούν σε ψηφοφορία κατά τη διάρκεια της συνόδου ολομέλειας του Απριλίου.
Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα της Ευρωβουλής ο ευρωπαϊκός μηχανισμός καταπολέμησης της κρίσης χρειάζεται υψηλά πρότυπα δημοκρατικής λογοδοσίας, σαφείς διαύλους αναζήτησης ευθυνών, καλύτερη αξιολόγηση των κοινωνικών επιπτώσεων και τη δυνατότητα διόρθωσης των πολιτικών συστάσεων, όταν αυτές αποδεικνύονται ανεπαρκείς.
Οι ευρωβουλευτές ασκούν κριτική στην τρόικα όχι τόσο για τα λάθη που διέπραξε όσο για την αποτυχία της να προβεί σε διόρθωση των συστάσεών της, όταν αυτές αποδείχτηκαν ανεπαρκείς και επιζήμιες.
Στην έκθεση αναγνωρίζεται πως όταν ξέσπασε η κρίση η ΕΕ υστερούσε τόσο σε οικονομικά μέσα όσο και σε εμπειρογνωμοσύνη και ως εκ τούτου τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή «ίσως» να μην υπήρχε άλλη λύση εκτός από την τρόικα.
Ακόμη, οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν πως η αντιπαράθεση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ σχετικά με τη χρήση της δημοσιονομικής εξυγίανσης ή της υποτίμησης οδήγησε στην εφαρμογή και των δύο, προκαλώντας τεράστια ζημιά.
Στο πόρισμα θα τονίζεται πως ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα πρέπει να αναβαθμιστεί και ότι το Κοινοβούλιο θα πρέπει να έχει μεγαλύτερο λόγο στη λήψη αποφάσεων, ιδίως όσον αφορά τους όρους υπό τους οποίους χορηγείται η εκάστοτε χρηματοδοτική συνδρομή.
Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για τη δυσκολία να καταλογιστεί οποιαδήποτε είδους ευθύνη σε κάποιο συγκεκριμένο παράγοντα ή θεσμικό όργανο και χαρακτηρίζουν απογοητευτικό το ότι κανένας από τους θεσμούς που αποτελούν την τρόικα δεν είναι ικανός να αναγνωρίσει το «mea culpa».
Εμφανίζονται δε επικριτικοί για την ταχύτητα με την οποία ορισμένοι αξιωματούχοι της τρόικας έσπευσαν να καταλογίσουν ευθύνες σε κυβερνήσεις, ενώ την ίδια στιγμή απάλλαξαν ιδιωτικές εταιρείες που έπαιξαν κεντρικό ρόλο στη βύθιση της ΕΕ στην κρίση.