Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν έχει εξαλειφθεί επισημαίνει η βρετανική Guardian, επικαλούμενη τα στοιχεία της Capital Economics, σύμφωνα με τα οποία το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Στο άρθρο του ο Nils Pratley, σχολιάζοντας τα στοιχεία του think tank, υπογραμμίζει ότι η φετινή χρονιά ήταν μια καλή χρονιά για την κρίση στην ευρωζώνη, αναφέρει όμως ότι τα δεδομένα άλλαξαν ύστερα από την έκθεση της Capital Economics, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Τονίζει δε, ότι «η κρίση στην χώρα δεν έχει τελειώσει ακόμα» παρά τη σαφή βελτίωση των δημόσιων οικονομικών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πρόβλημα δεν είναι η βραχυπρόθεσμη κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για το 2014 και για το 2015, καθώς η Capital Economics πιστεύει πως μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία, στην οποία η Ελλάδα θα συμφωνήσει σε επιπλέον μέτρα λιτότητας και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα παράσχουν περισσότερα δάνεια.
«Η ανησυχία εστιάζεται στη μακροπρόθεσμη δυναμική του χρέους. Το υφιστάμενο μνημόνιο απαιτεί να καταγράφει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ, μέχρι το 2030 ώστε να μειωθεί ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ στο 90%. Οι Έλληνες όμως, μπορεί να μην ανεχθούν τόσα έτη λιτότητας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.
«Τα υπάρχοντα πακέτα βοήθεια απαιτούν από την Ελλάδα να έχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4% του ΑΕΠ έως το 2030 προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο χρέος της κάτω από το 90% του ΑΕΠ. Επιπλέον, οι Έλληνες να μην καταφέρουν να αντέξουν έναν ακόμα χρόνο λιτότητας» αναφέρει.
Ένα τρίτο ζήτημα, σύμφωνα με την Guardian, είναι ότι εάν εδραιωθεί ο αποπληθωρισμός στην Ελλάδα, τότε οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να εξετάσουν τη διαγραφή μέρους των δανείων τους προς την Ελλάδα. «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η ευρωζώνη θα συμφωνήσει σε αυτό το είδος της βοήθειας εξαιτίας των εσωτερικών πολιτικών επιφυλάξεων και των πιθανών κινδύνων που αυτό θα δημιουργούσε», επισημαίνει ο αρθρογράφος, επικαλούμενος τα συμπεράσματα της Capital Economics.
«Για να λέμε την αλήθεια, το Grexit παραμένει μια πιθανότητα, αν και όχι άμεση» καταλήγει το δημοσίευμα.