«Οι αποφάσεις του Eurogroup είναι θετικές και θα θα πρέπει να λειτουργήσουν ως εφαλτήριο για νέες πρωτοβουλίες» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον Alpha.
Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης επεσήμανε ότι ήταν δύσκολο να αποφασιστεί η έκδοση ευρωομολόγου από τη στιγμή που δεν υπήρχε ανάλογη διάθεση από αρκετά κράτη.
«Καταφέραμε όμως, μέσα στο κείμενο συμπερασμάτων, στο σημείο 19 να υπάρχει πρόβλεψη, που παραπέμπει στους αρχηγούς των κρατών – μελών, που μιλά για δρομολόγηση ενός ταμείου ανάκαμψης με χρηματοδότηση από καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία. Εκεί μέσα υπάρχει ένα μεγάλο πλαίσιο με παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν, μετά από καθοδήγηση των αρχηγών των κρατών – μελών. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά και αποτυπώνει τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν από τις ευρωπαϊκές χώρες» όπως είπε. Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε η Ευρώπη στην κρίση του κορονοϊού τόνισε ότι «σε πρώτη φάση προχώρησε στην πλήρη άφεση των δημοσιονομικών κανόνων. Δόθηκε η δυνατότητα να γίνουν δαπάνες στην οικονομία. Πριν από περίπου δύο εβδομάδες το Eurogroup αποφάσισε, οι οικονομίες θα γυρίσουν σε ύφεση, κάτι που σημαίνει ότι τα έσοδα θα είναι μειωμένα. Αυτά τα μειωμένα έξοδα εξαιτίας της ύφεσης που απορρέουν από την κρίση του κορωνοϊού εξαιρούνται από τους δημοσιονομικούς κανόνες. Ταυτόχρονα, επειδή θα υπάρξει διόγκωση της ανεργίας, τα επιδόματα για τους ανέργους, επίσης εξαιρούνται. Όποια δαπάνη γίνε, εξαιτίας του κορονοϊού, στους 4 άξονες (δημόσια υγεία, η επιχειρηματικότητα, θέσεις εργασίας και κοινωνική συνοχή), εξαιρούνται από τους δημοσιονομικούς κανόνες. Μέσα σε όλα αυτά είναι η Ελλάδα που μέχρι τώρα ήταν εξαίρεση».
Όσον αφορά τη χώρα μας, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «η Ελλάδα, μέσα από αυτές τις συμφωνίες θα αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα προκειμένου να αντιμετωπιστεί μαζικά και έγκαιρα η κατάσταση και για την επόμενη μέρα. Από την πρώτη στιγμή προσπαθήσαμε να απαλλάξουμε τις επιχειρήσεις από ένα μεγάλο βάρος, που είναι οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, δίνοντας κίνητρα σε αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να τις αποπληρώσουν. Πήρε το κράτος το βάρος ενός μέρους ή του συνόλου του προσωπικού των επιχειρήσεων, υπό τη δέσμευση ότι δεν θα απολυθεί. Δώσαμε τη δυνατότητα της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία πήρε παράταση μέχρι τις 21 Απριλίου, που πρόκειται για άλλο ένα πακέτο χρημάτων άμεσα. Η επιχειρηματικότητα θα ενισχυθεί με πόρους χωρίς να έχει δαπάνες και ειδικά για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείνει. Τέλος, μειώσαμε το ενοίκιο κατά 40%».