Την απώλεια θέσεων εργασίας στην αμερικανική οικονομία τον Μάρτιο αναμένεται να καταδείξουν τα στοιχεία που ανακοινώνονται σήμερα στις ΗΠΑ.
Τερματίζεται έτσι απότομα μια περίοδο 113 συνεχών μηνών αύξησης της απασχόλησης καθώς τα αυστηρά μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας έπληξαν επιχειρήσεις και εργοστάσια, επιβεβαιώνοντας ότι η ύφεση είναι καθ’ οδόν.
Η σημερινή έκθεση για την απασχόληση που θα ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας δεν θα αποτυπώσει πλήρως το «μακελειό» στην οικονομία που προκαλεί ο μολυσματικός κορονοϊός.
Στην έρευνα της κυβέρνησης συμμετείχαν επιχειρήσεις και νοικοκυριά στα μέσα Μαρτίου, πριν τεθεί υπό κάποιου είδους περιορισμού ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, οδηγώντας εκατομμύρια ανθρώπους στην ανεργία.
Η σημερινή έκθεση μπορεί να επιτείνει την κριτική για τον τρόπο που η κυβέρνηση Τραμπ διαχειρίζεται την κρίση στη δημόσια υγεία, με τον ίδιο τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να δέχεται πυρά διότι υποβάθμισε την απειλή της πανδημίας στις αρχικές φάσεις.
Ήδη, με βάση τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί, ο αριθμός ρεκόρ των 10 εκατ. εργαζομένων στις ΗΠΑ κατέθεσε αίτηση για επίδομα ανεργίας τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Μαρτίου.
Οι ΗΠΑ έχουν τον υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του Covid-19 που έχει προσβάλει πάνω από 214.000 ανθρώπους. Σχεδόν 5.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη χώρα λόγω του κορονοϊού, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters tally.
«Η οικονομία έχει βρεθεί στην άβυσσο», δήλωσε ο Κρις Ράπκι, επικεφαλής οικονομολόγος στην MUFG στη Νέα Υόρκη. «Όπου κι αν κοιτάξεις, η Ουάσινγκτον και οι πολιτειακές αρχές δεν ήταν προετοιμασμένες για την ταχεία εξάπλωση του ιού και την καταστροφική ζημιά που θα προκαλούνταν στην οικονομία εάν έκλειναν οι επιχειρήσεις και στέλνονταν στα σπίτια τους οι εργαζόμενοι».
Σύμφωνα με οικονομολόγους σε έρευνα του Reuters, που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αριθμός των απασχολουμένων εκτός του αγροτικού τομέα εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 100.000 τον περασμένο μήνα, δίνοντας τέλος στην περίοδο ρεκόρ αύξησης της απασχόλησης που χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 2010. Ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 273.000 τον Φεβρουάριο.
Με τις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, ο πλέον έγκαιρος δείκτης για την κατάσταση στην αγορά εργασίας, να σπάνε τα ρεκόρ τις δύο τελευταίες εβδομάδες και την πλειονότητα των Αμερικανών να αναγκάζονται μα παραμείνουν στο σπίτι τους, η Oxford Economics προβλέπει απώλεια τουλάχιστον 20 εκατ. μισθωτών θέσεων εργασίας τον Απρίλιο, το οποίο απλά θα συνθλίψει την απώλεια ρεκόρ 800.000 θέσεων εργασίας τον Μάρτιο του 2009.
Οικονομολόγοι ανησυχούν επίσης ότι ο γρήγορος ρυθμός με τον οποίο κλείνουν οι επιχειρήσεις θα δυσκολέψει το υπουργείο Εργασίας να αποτυπώσει με ακρίβεια το μέγεθος των απολύσεων. Υπάρχουν επίσης εκτιμήσεις ότι το δημοσιονομικό πακέτο των 2,3 τρισεκ. δολαρίων που υπέγραψε ο πρόεδρος Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, που προβλέπει γενναίες παροχές για τους ανέργους, καθώς και το γεγονός ότι χαλάρωσαν οι προϋποθέσεις σε επίπεδο ομοσπονδιακής κυβέρνησης προκειμένου να κάνουν αίτηση οι εργαζόμενοι για επιδόματα, μπορεί επίσης να οδηγούν σε αύξηση τους αριθμούς των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας.
«Η έκθεση του Απριλίου αναμένεται να αποτυπώνει καλύτερα τη σοβαρότητα της ύφεσης, αν και είναι δύσκολο να καταγραφούν τα ακριβή στοιχεία», δήλωσε η Μισέλ Μέγιερ, οικονομολόγος στη Bank of America Securities στη Νέα Υόρκη. «Οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, απλά δεν απαντούν στα ερωτήματα της έρευνας».
Ανάγκη για πρόσθετα μέτρα στήριξης
Το ποσοστό της ανεργίας προβλέπεται ότι αυξήθηκε κατά τρία δέκατα της ποσοστιαίας μονάδας στο 3,8% τον Μάρτιο. Με τα ποσοστά των ανέργων να εκτινάσσονται, οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το ποσοστό ανεργίας μπορεί να ξεπεράσει το 10% τον Απρίλιο.
Ο αυξημένος αριθμός των θέσεων εργασίας που χάνονται προοιωνίζουν καταστροφή για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, και οι οικονομολόγοι ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση και η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (Fed) θα χρειαστεί να παράσχει πρόσθετα μέτρα στήριξης. .
Επίσης κάποιοι υποστηρίζουν ότι ένα μέρος των χρημάτων που θα καταβληθούν στα αμερικανικά νοικοκυριά ενδεχομένως να πάει προς αποταμίευση και να μην δαπανηθεί, κάτι που καταδεικνύει αντίστοιχα μοτίβα με τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Οικονομολόγοι πιστεύουν ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε πολύ το πρώτο τρίμηνο και ότι η οικονομία υποχώρησε σε ύφεση τον Μάρτιο.
Η Εθνική Υπηρεσία Οικονομικών Ερευνών (National Bureau of Economic Research), το ιδιωτικό ερευνητικό ινστιτούτο που αξιολογεί την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, δεν ορίζει την ύφεση ως δύο συνεχή τρίμηνα μείωσης του πραγματικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, όπως είναι ο κανόνας σε πολλές χώρες. Αντ’ αυτού, εξετάζει τη μείωση στη δραστηριότητα, εκτεινόμενη σε όλη την οικονομία και με διάρκειας μερικών μηνών.
«Είναι πρώιμο να προβλέπουμε μια οικονομική ανάκαμψη τύπου V με βάση το μαζικό πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας», δήλωσε ο Σουνγκ Γουόν Σον, καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο Loyola Marymount στο Λος Άντζελες. «Για να ξανασταθεί στα πόδια της η οικονομία, χρειαζόμαστε ένα μεγαλύτερο σχέδιο που θα περιλαμβάνει υποδομές. Θα έχουμε πολύ περισσότερες δυσκολίες μπροστά μας».
Οι αναμενόμενες απώλειες θέσεων εργασίας τον Μάρτιο εκτιμάται ότι αφορούν όλους τους κλάδους, με μεγάλες μειώσεις στους κλάδους αναψυχής και φιλοξενίας, καθώς εστιατόρια, μπαρ, κινηματογράφοι και άλλοι χώροι κοινωνικών εκδηλώσεων έκλεισαν.
Η Walt Disney Co θα θέσει σε διαθεσιμότητα το μη απαραίτητο προσωπικό της
Η Walt Disney Co ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αρχίσει να θέτει σε διαθεσιμότητα το μη απαραίτητο προσωπικό της σε όλα τα επίπεδα των δραστηριοτήτων της στις ΗΠΑ από τη 19η Απριλίου.
Ο Covid-19 έχει προκαλέσει προβλήματα ή διακοπή λειτουργίας των δραστηριοτήτων της, τόσο στην παραγωγή ταινιών και εκπομπών, όσο και στα θεματικά πάρκα.
Η εταιρία έχει δεσμευτεί για την πλήρη καταβολή των μισθών και των λοιπών παροχών σε όλους τους εργαζόμενους της μέχρι τη 18η Απριλίου, παρά το γεγονός ότι τα θεματικά πάρκα και οι κινηματογράφοι της είναι κλειστά, ενώ έχει διακοπεί και η παραγωγή τηλεοπτικών εκπομπών και ταινιών.