Ο Ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, απορρίπτουν τα ομόλογα κορονοϊού για κοινό δανεισμό, τα οποία έχουν ζητήσει Ιταλοί πολιτικοί.
«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι πρέπει τώρα να εξετάσουμε αν ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να κινητοποιήσει κεφάλαια που θα βοηθήσουν ιδιαίτερα τις χώρες που έχουν μεγάλες οικονομικές ανάγκες για την υγειονομική περίθαλψη των πολιτών τους ή για τη σταθεροποίηση της οικονομίας τους», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) Σολτς σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον χριστιανοκοινωνιστή (CSU) Ζέντερ στο Μόναχο.
«Είναι σαφές ότι απαιτείται ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και βοήθεια και από την Γερμανία. Τα ομόλογα κορονοϊού είναι όμως ο λανθασμένος τρόπος. Αντ΄αυτών, ο σωστός τρόπος είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ/ESM). Νομίζουμε ότι αυτός είναι περισσότερο αποδεκτός. Σε αυτό συμφωνούμε με τον κ. Σολτς», δήλωσε ο Ζέντερ.
Σύμφωνα με τον Όλαφ Σολτς, «ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ/ESM) έχει μια δανειοδοτική ικανότητα ύψους περίπου 500 δισ. ευρώ. Υπάρχει επίσης σε αυτόν κατατεθειμένο ένα μεγάλο απόθεμα 80 δισ. ευρώ. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει με πολύ σταθερό τρόπο και επίσης με μια πρώτης τάξεως πιστοληπική ικανότητα εάν πρόκειται για χρηματοδότηση δανεισμού», όπως είπε.
Ο Ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης ότι «οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις θα πρέπει να επιτρέπουν στις πληττόμενες χώρες να συνεχίσουν τα δικά τους προγράμματα ενίσχυσης. Επιπλέον, θα πρέπει τώρα να εφαρμοστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι ίδιοι μηχανισμοί επενδύσεων, όπως αυτοί που έχουν ήδη ξεκινήσει στη Γερμανία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα ομόσπονδα κρατίδια. Αυτό μπορεί να το κάνει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για όλους στην Ευρώπη. Ο στόχος μου είναι να καταστήσουμε εκεί εφικτό ένα πρόγραμμα που να περιλαμβάνει μέχρι 50 δισεκατομμύρια ευρώ σε όγκο δανείων και να βοηθάει ακριβώς χώρες, στις οποίες δεν υπάρχουν τέτοια ιδρύματα ή η απαραίτητη οικονομική ισχύς».
Ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός δήλωσε επίσης ότι «μέσω των προληπτικών πιστωτικών γραμμών οι χώρες θα μπορέσουν να καταφέρουν να επιλύσουν ευκολότερα τα χρηματοδοτικά τους θέματα. Αυτό ταυτόχρονα θα οδηγήσει στο να διασφαλίσουμε το σύνολο του Ευρωσυστήματος, ώστε κάθε χώρα της Ευρώπης να είναι σε θέση να συνεχίσει να εγγυάται την κρατική χρηματοδότηση».
Ο Ζέντερ συμφώνησε μαζί του: «Όχι λοιπόν στα ομόλογα, ναι στον ΕΜΣ/ ESM και στην Τράπεζα Επενδύσεων. Νομίζω ότι αυτός είναι ο δίκαιος τρόπος για να βοηθήσουμε την Ευρώπη διατηρώντας ταυτόχρονα την μακροπρόθεσμη σταθερότητα του ευρώ. Αυτός είναι τούτη τη στιγμή ένας από τους μεγάλους στόχους που έχουμε», είπε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.