Λιγότερο από ένα χρόνο μετά το θάνατο του Ούγκο Τσάβεζ, η οικονομία της Βενεζουέλας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Ο πληθωρισμός τρέχει, το νόμισμα χάνει συνεχώς την αξία του στη μαύρη αγορά και τα συναλλαγματικά αποθεματικά εξαντλούνται.
Ακόμη και ο τομέας ενέργειας, που έχει πληγεί σημαντικά από την έλλειψη επενδύσεων, δεν μπορεί πια να παράξει τα απαιτούμενα κέρδη για να ενισχύσει την οικονομία.
Αυτό το μήνα, εκατοντάδες άνθρωποι σε ολόκληρη τη χώρα επιχείρησαν να μπουν σε καταστήματα ηλεκτρονικών -κάποια ήταν ήδη υπό την κατοχή στρατιωτών- καθώς η κυβέρνηση είχε διατάξει τους εμπόρους να μειώσουν τις τιμές.
Ο υψηλός πληθωρισμός έχει οδηγήσει τις τιμές των προϊόντων πολύ υψηλά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τα αγοράσει η πλειονότητα των πολιτών.
Αντί φυσικά να αναγνωρίσει ότι ο ρόλος της κυβέρνησης είναι καθοριστικός στην αύξηση του πληθωρισμό, ο πρόεδρος, Νίκολας Μαδούρο, κατηγόρησε τους ιδιώτες.
Στο στυλ του προκατόχου του, Ούγκο Τσάβες, ο Νίκολας Μαδούρο κατηγόρησε τον ιδιωτικό τομέα για τα προβλήματα της χώρας και την περασμένη εβδομάδα υπέγραψε διάταγμα που μειώνει το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων και ελέγχει τις εισαγωγές προϊόντων.
Αυτή τη στιγμή, το έλλειμμα του δημόσιου τομέα της Βενεζουέλας αγγίζει το 15% του ΑΕΠ, το οποίο φτάνει τα 300 δισ. δολάρια.
Ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο έφτασε το 58,5% από το 21,4% στα τέλη του 2012, ενώ δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που δεν αποκλείουν η Βενεζουέλα να κλείσει τη χρονιά με τριψήφιο πληθωρισμό.
Με τα συναλλαγματικά αποθεματικά να εξαντλούνται, η Βενεζουέλα χάνει τα όποια εργαλεία διέθετε για να αντιμετωπίσει μία τεράστια οικονομική κρίση. Επιπλέον, η Κίνα, βασικός χρηματοδότης της Βενεζουέλας, έχει γίνει πιο αυστηρή στην παροχή δανείων για την προώθηση της παραγωγής πετρελαίου.
Όσο αυξάνεται η εξάρτηση της Βενεζουέλας από τις κινεζικές πιστώσεις, το Πεκίνο αγοράζει το πετρέλαιο με όλο και μεγαλύτερη έκπτωση συρρικνώνοντας φυσικά τα κέρδη του τομέα ενέργειας.
Ταυτόχρονα, η παραγωγή πετρελαίου της μεγαλύτερης εταιρείας της χώρας, της Petróleos de Venezuela, υποχώρησε από το υψηλό των 3,5 εκατ. βαρελιών τη μέρα στα μόλις 2,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Τα κέρδη από τις εξαγωγές πετρελαίου δεν αρκούν για να καλύψουν τις τεράστιες κοινωνικές δαπάνες της χώρας ούτε το χρέος, υποστηρίζουν ειδικοί αναλυτές, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη αλλαγής της πολιτικής του Νίκολας Μαδούρο.