H οικονομική κατάσταση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, αναμένεται να κυριαρχήσουν στις εργασίες των Συμβουλίων Eurogroup και Εcofin που θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα και την Τρίτη στο Λουξεμβούργο.
Στα Συμβούλια θα συμμετάσχει ο Έλληνας υπουργός οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Οι 27 υπουργοί οικονομικών της ΕΕ θα συναντηθούν την Δευτέρα το πρωί προκειμένου να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τους για την αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας και την οικονομική διακυβέρνηση στην Ε.Ε.
Ο Ομάδα Δράσης του Χ. Β. Ρόμπει έχει δεσμευθεί να παρουσιάσει τις τελικές της προτάσεις στους ηγέτες της ΕΕ, έως τις 28 και 29 Οκτωβρίου που θα πραγματοποιηθεί η ερχόμενη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στρέφεται γύρω από το είδος των οικονομικών κυρώσεων που θα προτείνουν οι 27 υπουργοί οικονομικών για τις χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.
Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεχίσουν τη συνεδρίασή τους το απόγευμα της Δευτέρας, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Eurogroup. Τρεις εβδομάδες μετά την αποκάλυψη από την ιρλανδική κυβέρνηση ότι το έλλειμμα της χώρας θα ξεπεράσει το 30% του ΑΕΠ, το Eurogroup αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τετραετές πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που θα κληθεί να παρουσιάσει η Ιρλανδία.
Η ιρλανδική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας στο όριο του 3% του ΑΕΠ, έως το 2014 και οι ιθύνοντες του «ευρώ» περιμένουν να ακούσουν συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους για κάθε έτος και για κάθε τομέα της Ιρλανδικής οικονομίας.
Και Πορτογαλία θα πρέπει και αυτή με τη σειρά της να παρουσιάσει τους δημοσιονομικούς της στόχους για τα επόμενα έτη και να αναφερθεί στα αποτελέσματα που έχουν στο δημοσιονομικό της έλλειμμα, τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει.
Από ελληνικής πλευράς, ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να αναφερθεί στην πορεία εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας.
Όπως αναφέρουν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ελληνικό πρόγραμμα εφαρμόζεται αυστηρά και σωστά, ενώ αναγνωρίζεται η σημαντική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η εικόνα της ελληνικής οικονομίας θα αποσαφηνιστεί μετά την αναμενόμενη, για τις 22 Οκτωβρίου, δημοσιοποίηση από τη Eurostat των οριστικών δημοσιονομικών στοιχείων των κρατών μελών της ΕΕ για την περίοδο 2006-2009.
Σε σχέση με το θέμα αυτό, κοινοτικές πηγές υπενθύμιζαν ότι περίπου 10 στελέχη της Eurostat βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και από κοινού με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές εργάζονται με στόχο να προσδιορισθεί επακριβώς το ελληνικό έλλειμμα και το χρέος.
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι στόχος είναι μία ξεκάθαρη συμφωνία, ούτως ώστε από τις 22 Οκτωβρίου και μετά, η Eurostat να πάψει να θέτει επιφυλάξεις ως προς την αξιοπιστία των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων. «Κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ σημαντικό για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας στις διεθνείς αγορές», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.