Η περίπτωση της Πορτογαλίας δείχνει ότι οι πολιτικές λιτότητας απέτυχαν και επομένως οφείλεται να υπάρξει μια ελάφρυνση των θυσιών που ζητούνται από τον πληθυσμό της, εκτίμησε σήμερα ο πρόεδρος του παραρτήματος της καθολικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Caritas στη χώρα αυτή.
«Στην Πορτογαλία έχουμε την απόδειξη ότι η λιτότητα δεν επιτυγχάνει» και επομένως «πρέπει να αρχίσουμε να μειώνουμε τη λιτότητα», είπε ο Εουζένιου Φονσέκα μιλώντας σε ανταποκριτές του ξένου Τύπου στη Λισαβόνα.
«Ο πορτογαλικός λαός έχει ήδη δώσει τεκμήρια ότι έχει τη βούληση να επιλυθούν τα προβλήματα της χώρας και δικαιούται μια χειρονομία καλής θέλησης από μέρους των πιστωτών» της Λισαβόνας, που θα μπορούσε να εκφραστεί «με μια μείωση των επιτοκίων και μια παράταση των διοριών αποπληρωμής του χρέους», πρόσθεσε ο Φονσέκα.
Σε αντάλλαγμα για το δάνειο ύψους 78 δισ. δολαρίων το οποίο χορηγήθηκε στη χώρα τον Μάιο του 2011 από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικού Ταμείο, η πορτογαλική κυβέρνηση εφαρμόζει ένα δρακόντειο πρόγραμμα λιτότητας για να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της.
Για να σεβαστεί τους στόχους που έχουν τεθεί από τους πιστωτές της και για να μειώσει το έλλειμμά της στο 4% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της την επόμενη χρονιά, η κεντροδεξιά κυβέρνηση έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο προϋπολογισμού για το 2014 το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων νέες περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις στο δημόσιο.
«Σε αυτόν τον προϋπολογισμό, δεν υπάρχει πλέον θέμα θυσιών, αλλά μαρτυρίου», κατήγγειλε ο Φονσέκα, κρίνοντας ότι «αυτοί που καλούνται να πληρώσουν το λογαριασμό βρίσκονται έχουν ήδη φτάσει στα άκρα».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Caritas στην Πορτογαλία «η μεσαία τάξη έχει ήδη φτωχύνει πολύ», λόγω κυρίως της ανεργίας.
Η οργάνωση αρωγής παρείχε επικουρία σε 48.450 πρόσωπα από τον Οκτώβριο του 2012 ως τον Σεπτέμβριο του 2013, από 40.000 το πρότερο δωδεκάμηνο, σύμφωνα με στοιχεία που αφορούν στις 16 από τις 20 επισκοπές και στις 65 ενορίες της Πορτογαλίας.
Το 2011 το 17,9% του πληθυσμού της Πορτογαλίας βρισκόταν στο κατώφλι της φτώχειας, ενώ το 8,6% βρισκόταν σε κατάσταση ακραίας ανέχειας, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία.