Σε όλη την Ευρώπη είναι διάχυτη η πεποίθηση ότι η είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ ήταν λάθος, ωστόσο κατά τραγική ειρωνεία το μόνο μέρος στο οποίο αυτή η άποψη δεν είναι διαδεδομένη, είναι η ίδια η Ελλάδα, σημειώνει χαρακτηριστικά σε δημοσίευμά της η αμερικανικής εφημερίδα Wall Street Journal.
Ακόμη και μετά από έξι χρόνια ύφεσης, μείωση του ΑΕΠ κατά -26% και ανεργία στο 27%, η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη συμμετοχή της στο ευρώ ως ζήτημα τιμής, ενώ το 69% της κοινής γνώμης υποστηρίζει το ενιαίο νόμισμα, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Pew.
Ίσως τελικά αυτά τα στοιχεία να μην αποτελούν έκπληξη. Η κρίση δεν προέκυψε ξαφνικά. Η Ελλάδα έχασε πολλές ευκαιρίες εδώ και δεκαετίας ώστε να βάλει σε τάξη το πολιτικό και οικονομικό μοντέλο.
Η τωρινή κρίση ίσως αποτελεί την τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας να μετατραπεί σε ένα αποτελεσματικό και σύγχρονο κράτος.
Η ικανότητα της Ελλάδα αλλά και η θέλησή της να προχωρήσει σε αυτή τη μετάβαση, θα κριθεί και πάλι από σήμερα, καθώς επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικα, σημειώνει η WSJ.
H κυβέρνηση ξεμένει από χρόνο, προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές και να καλυφθεί το κενό στον προϋπολογισμό του 2014, το οποίο κυμαίνεται από 500 εκατ. έως 2 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, πρέπει να συμφωνήσει σε νέα μέτρα σε ορίζοντας διετίας, προκειμένου οι Ευρωπαίοι να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει τη διετία 2015-2016.
Η Αθήνα πιστεύει ότι έχει ένα ισχυρό όπλο στη φαρέτρα της και δεν είναι άλλο από την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 και τις προβλέψεις για επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014.
Πλέον το κλίμα στην αγορά βελτιώνεται. Την περασμένη εβδομάδα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, υποχώρησε κάτω από το 8% για πρώτη φορά από το 2009.
Ακόμη και αν η Αθήνα διασφαλίσει τη μελλοντική χρηματοδότηση και τα δημοσιονομικά μέτρα, φαίνεται απίθανο η τρόικα να χαλαρώσει την πίεση για τις μελλοντικές μεταρρυθμίσεις. Αν έκανε κάτι τέτοιο μετά από όλα αυτά, θα ήταν σαν να πρόδιδε την πίστη των Ελλήνων στο ευρώ, καταλήγει το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας.