Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε σήμερα την προοπτική του κρατικού αξιόχρεου της Ισπανίας από «αρνητική» σε «σταθερή», επικαλούμενος τις βελτιώσεις στην δημοσιονομική της διαχείριση.
Η αναβάθμιση της Ισπανίας από τον Fitch Ratings σημαίνει ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισής του κρατικού της αξιόχρεου από τον οίκο αυτό βραχυμεσοπρόθεσμα.
Πάντως αυτό σημαίνει πως το κρατικό της χρέος συνεχίζει να κατατάσσεται από τον Φιτς στην βαθμίδα BBB, δηλαδή μόλις δύο πάνω από τις κερδοσκοπικές τοποθετήσεις, ή τα «σκουπίδια», κατά την ορολογία των οίκων αξιολόγησης.
«Η Ισπανία βελτίωσε την πολιτική της την περίοδο 2012-2013», ανέφερε η ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης. «Οι αρχές προχώρησαν σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στο δημοσιονομικό πλαίσιο και στον χρηματοοικονομικό τομέα».
Ωστόσο ο οίκος αξιολόγησης προειδοποίησε ότι η Ισπανία ενδέχεται να αντιμετωπίσει κι άλλες δυσκολίες.
«Ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων πιθανόν πρόκειται να επιβραδυνθεί το 2014-2015 καθώς οι έξωθεν πιέσεις θα αμβλυνθούν και θα πλησιάσουν οι εκλογές του 2015, αλλά η προσπάθεια που έχει γίνει ως τώρα αναμένεται να θέσει την οικονομία σε πιο στέρεες βάσεις».
Ανάμεσα στα θετικά, ο Φιτς σημείωσε ότι η Ισπανία καταγράφει βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της, αναδιαρθρώνει τον τραπεζικό τομέα και βγήκε από την ύφεση.
«Οι αξιολογήσεις συνεχίζουν να υποστηρίζονται από την υψηλής προστιθέμενης αξίας και διαφοροποιημένη οικονομία της Ισπανίας, η οποία με αργό ρυθμό ανασυντάσσεται μετά την φούσκα των πιστώσεων», ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης. «Η μεγάλη βελτίωση στην παραγωγικότητα από το 2008 είχε ευρεία βάση και η απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα βρίσκεται σε εξέλιξη», πρόσθεσε.
Ο οίκος επισήμανε πάντως πως η χώρα συνεχίζει μια δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή και ότι το κρατικό έλλειμμα παραμένει υψηλό. Χωρίς μια δέσμευση στην σταθεροποίηση των δημοσιονομικών και της οικονομίας συνολικά, προειδοποίησε, η κατάσταση ενδέχεται να πάρει αρνητική τροπή. «Κατά την άποψη του Φιτς» η κατάσταση είναι «ισορροπημένη» σε ό,τι αφορά τις πιθανότητες βελτίωσης ή τους «πτωτικούς κινδύνους». Ο οίκος προβλέπει επάνοδο της Ισπανίας στην ανάπτυξη, αλλά τονίζει πως το δημόσιο χρέος θα αποκορυφωθεί το 2015-2016 στο 103% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της Ισπανίας.