Παρότι με τη χθεσινή συμφωνία αποφεύχθη η στάση πληρωμών στην αμερικανική οικονομία, έστω και μερικούς μήνες, καθώς η συμφωνία για αύξηση του χρέους είναι προσωρινή και παρότι υπήρξε κόστος για την οικονομία από την παράλυση του δημοσίου, αναλυτές θεωρούν ότι αν τελικά δεν υπήρξε συμφωνία, οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία θα ήταν κάτι παραπάνω από καταστροφικές.
Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι μεγάλες τράπεζες, όπως η Citigroup, που είχαν καταρτίσει σενάρια για την επόμενη ημέρα.
Τι θα γινόταν λοιπόν σήμερα αν δεν υπήρχε συμφωνία;
Οι ακριβείς συνέπειες είναι σχεδόν αδύνατο να προβλεφθούν. Ωστόσο κάποια πράγματα θεωρούνται σχεδόν δεδομένα.
Σε περίπτωση που οι ΗΠΑ δήλωναν αδυναμία να πληρώσουν τα ομόλογά τους, οι παγκόσμιες χρηματαγορές θα κατέρρεαν σχεδόν την επόμενη στιγμή.
Κάποιοι φοβούνται ότι ο αμερικανικός δείκτης Dow Jones θα έπεφτε κατά 1.000 μονάδες παρασύροντας τους δείκτες σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου.
Η παγκόσμια οικονομία θα έμπαινε σε ύφεση. Παρότι η πτώση των αγορών δεν είναι απαραίτητο να φέρει άμεση ύφεση, το χτύπημα από ενδεχόμενη στάση πληρωμών στις αγορές θα ήταν τόσο ισχυρό που πολλοί αναλυτές φοβούνται άμεση ύφεση.
Οι αγορές ομολόγων επίσης θα κατέρρεαν άμεσα, καθώς τα ομόλογα που οι επενδυτές θεωρούν «ασφαλή καταφύγια» όπως τα αμερικανικά θα κατέρρεαν, οπότε και όλοι θα στρέφονταν στη σιγουριά της κατάθεσης στην τράπεζα πουλώντας φυσικά τα ομόλογα που διακρατούν, ακόμη και των πιο ισχυρών οικονομιών.
Φυσικά θα υπήρχε bankrun. Ο κόσμος θα έτρεχε στις τράπεζες για μαζικές αναλήψεις μετρητών και παρότι η αμερικανική νομοθεσία εγγυάται καταθέσεις έως 250.000 δολάρια, στην περίπτωση μία στάσης πληρωμών το όριο αυτό δε θα φάνταζε αρκετό.
Σίγουρα θα κατέρρεαν πολλά οικονομικά ιδρύματα, ουσιαστικά δηλαδή, σύμφωνα με τους αναλυτές, μόνο οι μεγάλοι και πολλοί ισχυροί θα επιβίωναν από μία αμερικανική χρεοκοπία.
Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, πολλά χρηματοοικονομικά ιδρύματα και τράπεζες επιβίωσαν μόνο χάρη στο δημόσιο χρήμα.