Σε περίπτωση που η παράλυση του αμερικανικού δημοσίου συνεχιστεί για ένα μήνα, οι επιπτώσεις στις ΗΠΑ, αλλά και στις παγκόσμιες αγορές θα είναι πολύ σημαντικές, όπως εκτιμά εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε συνέντευξή του στο οικονομικό δίκτυο, CNBC.
«Αν η παράλυση του αμερικανικού δημοσίου κρατήσει ένα μήνα και συνοδευτεί από οικονομική αναταραχή, τότε οι επιπτώσεις στην οικονομία των ΗΠΑ θα είναι πολύ μεγάλες και πιθανότατα θα γίνουν αισθητές και στον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε το στέλεχος του ΔΝΤ, κ. Decressin.
Τα σχόλια του κ. Decressin έγιναν μία ημέρα μετά την αναθεώρηση προς τα κάτω των προοπτικών της παγκόσμιας ανάπτυξης και οκτώ ημέρες μετά το «κλείσιμο» του δημοσίου ελλείψει συμφωνίας για το νέο αμερικανικό προϋπολογισμό.
Ωστόσο, το ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα της αμερικανικής οικονομία είναι η ανάγκη αύξησης έως τις 17 Οκτωβρίου του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ πάνω από τα 16,7 τρισ. δολάρια που είναι το σημερινό χρέος της χώρας.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται ότι Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί δε θα συμφωνήσουν ούτε σε αυτό το θέμα, με αποτέλεσμα οι Ηνωμένες Πολιτείες να προχωρήσουν σε μία πρωτοφανή στάση πληρωμών.
Ήδη το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει ότι κάτι τέτοιο θα έχει τεράστιες και πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.
Όπως είπε ο κ. Decressin, «είναι σχεδόν βέβαιο ότι η ανάκαμψη των ΗΠΑ θα εκτραχυνθεί, θα υπάρξει ύφεση και τα πράγματα θα χειροτερέψουν» για τις ΗΠΑ, αλλά και την παγκόσμια οικονομία.
Σχετικά με την ευρωζώνη, ο κ. Decressin δήλωσε ότι βελτιώνεται η οικονομία της περιοχής, βγαίνει από την ύφεση και, ενδεχομένως, να δει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης την επόμενη χρονιά, κάτι που θα επηρεάσει θετικά την παγκόσμια οικονομία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ, το δημόσιο έχει «κλείσει» 17 φορές στο παρελθόν, μόνο πέντε εκ των οποίων ξεπέρασαν σε διάρκεια τις οκτώ ημέρες. Το μεγαλύτερο κλείσιμο έχει στις 16 Δεκεμβρίου του 1995 και διήρκησε 21 ημέρες.