Πέντε χρόνια μετά την πτώχευση της γιγαντιαίας αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers στις ΗΠΑ, η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με «κινδύνους» στην περίπτωση που χρεοκοπήσει κάποιο άλλο συστημικά σημαντικό πιστωτικό ίδρυμα, προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε έκθεσή του η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα.
«Υπάρχουν ακόμη πολυάριθμα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μεγάλης συστημικής σημασίας, η δραστηριότητα των οποίων επηρεάζει το σύνολο της υφηλίου», τονίζει το Ταμείο στην έκθεσή του, η οποία δημοσιεύθηκε μία εβδομάδα πριν ο διεθνής χρηματοοικονομικός οργανισμός αυτός δημοσιεύσει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία.
Πέντε χρόνια μετά την πτώχευση της Λίμαν Μπράδερς, η οποία πυροδότησε διεθνή κρίση, το ΔΝΤ τόνισε στην έκθεσή ότι η πρόοδος στην προσπάθεια προώθησης κρίσιμων μεταρρυθμίσεων στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει «ημιτελής».
«Η παγκόσμια οικονομία παραμένει επομένως εκτεθειμένη σε κινδύνους εάν ένα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συστημικής σπουδαιότητας κηρύξει πτώχευση», επισημαίνεται στην έκθεση.
Μετά την χρηματοοικονομική κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες οι μεγάλες τράπεζες υποβάλλονται σε ετήσιους ελέγχους αντοχής και καλούνται επίσης να αυξήσουν το λόγο των ιδίων κεφαλαίων τους βάσει της διεθνούς μεταρρύθμισης του διεθνούς χρηματοπιστωτικού τομέα που αποκαλείται “Βασιλεία 3”. Όμως η κατάσταση των μεγάλων τραπεζών συνεχίζει να ανησυχεί την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).
Σύμφωνα με τον διεθνή χρηματοοικονομικό θεσμό, ένα οικονομικό σοκ μεγάλης κλίμακας θα έπληττε ταυτόχρονα το σύνολο των μεγάλων οικονομιών του κόσμου, η κατάσταση στις οποίες εξελίσσεται ανομοιόμορφα: η ευρωζώνη συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα και καταγράφει οριακή μόνον ανάπτυξη, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες συνεχίζουν να αναπτύσσονται, αν και με πολύ πιο βραδύ ρυθμό.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, σε γεωγραφικό επίπεδο, τα οικονομικά σοκ, ιδίως ενδεχόμενες εντάσεις στον τραπεζικό τομέα των Ηνωμένων Πολιτειών, θα είχαν τις «πιο μεγάλες επιπτώσεις» τους στην Ευρώπη και στην Ασία.
Σε περίπτωση που επανακάμψει η αβεβαιότητα στην ευρωζώνη, που μόλις βγαίνει από την μεγαλύτερη ύφεση της Ιστορίας της, αυτή θα έπληττε τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και την Λατινική Αμερική, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ.
Εάν επιβραδυνθεί ακόμα περισσότερο η ανάπτυξη της Κίνας —η οποία αποτελεί σήμερα μια «σημαντική πηγή ανησυχίας», σύμφωνα με το ΔΝΤ— αυτό θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες τόσο για την υπόλοιπη Ασία όσο και για τη Λατινική Αμερική, ανέφερε ακόμα η έκθεση.