Μέχρι σήμερα Τετάρτη 15 Ιανουαρίου θα γίνεται η καταβολή των τελών κυκλοφορίας και η κατάθεση πινακίδων στις εφορίες.
Η παράταση, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, δόθηκε προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι για την εκπλήρωση της σχετικής φορολογικής υποχρέωσης.
Να τονιστεί ότι από τα φετινά τέλη κυκλοφορίας το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένει έσοδα περίπου 1 δισ. ευρώ.
Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
«Το Υπουργείο Οικονομικών, θέλοντας να διευκολύνει τους πολίτες και να δώσει σε όλους τη δυνατότητα να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, παρατείνει την προθεσμία για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας καθώς και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία, έως τη Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020. Πρέπει να καταστεί σαφές και ξεκάθαρο σε όλους ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση. Μετά την παρέλευση της συγκεκριμένης προθεσμίας, κάθε πληρωμή θα θεωρείται εκπρόθεσμη και θα επιβαρύνεται με πρόστιμο».
Πώς θα τα εκτυπώσετε
Η πρώτη κίνηση που απαιτείται, είναι η εκτύπωση του ειδοποιητηρίου, στο οποίο αναγράφεται ο κωδικός για την πληρωμή των τελών θα πρέπει να εισέλθουν στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ οχήματα στην ιστοσελίδα www.aade.gr και χωρίς να χρειάζεται να πληκτρολογήσουν του κωδικούς πρόσβασης που έχουν θα ακολουθήσουν τα εξής βήματα: Στην Υπηρεσία προς τους Πολίτες επιλέξτε την ένδειξη Οχήματα.
- Συμπληρώστε τον Α.Φ.Μ., που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας
- Συμπληρώστε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος, που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας.
- Συμπληρώστε το έτος τελών κυκλοφορίας
- Επιλέγετε «Αναζήτηση»
- Επιλέγετε «Εκτύπωση» όταν εμφανιστεί το μήνυμα «Επιτυχής αναζήτηση»
Τα πρόστιμα
Η εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας ή η μη πληρωμή τους επισύρει πρόστιμο στο 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα.
Αναλυτικά καταβάλλεται:
- Πρόστιμο ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.
- Πρόστιμο ίσο με το 50% των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ. ή φορτηγό ή λεωφορείο.
- Μηδενικό πρόστιμο, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.
Ωστόσο, όσοι δεν επιθυμούν να πληρώσουν το ποσό που αναλογεί για το όχημα τους, έχουν την δυνατότητα να καταθέσουν τις πινακίδες τους στην Εφορία, θέτοντας έτσι το ΙΧ τους σε ακινησία.
Η διαδικασία και τα δικαιολογητικά για την κατάθεση πινακίδων
Κάθε φορολογούμενος που ενδιαφέρεται να υποβάλει δήλωση «ακινησίας» και να καταθέσει τις πινακίδες του ΙΧ αυτοκινήτου του στη Δ.Ο.Υ. οφείλει να προσκομίσει:
α) την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος
β) τις πινακίδες κυκλοφορίας
γ) φωτοτυπία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) και του αντίστοιχου εκκαθαριστικού του 2019 (του φορολογικού έτους 2018), από όπου πρέπει να αποδεικνύεται ότι ο ίδιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ.
δ) απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2019
ε) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 στην οποία πρέπει:
– να αναφέρεται ότι η ακινητοποίηση του οχήματος γίνεται σε κλειστό ιδιωτικό χώρο
– να αναγράφονται τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του οχήματος
στ) αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση σε περίπτωση που ο προσερχόμενος δεν είναι ο ιδιοκτήτης.
Επιπλέον, ο φορολογούμενος θα πρέπει να συμπληρώσει και να υποβάλει δήλωση ακινησίας στην οποία θα αναγράψει τα ακόλουθα στοιχεία:
- Επώνυμο ή επωνυμία
- Όνομα
- Όνομα πατρός
- Επάγγελμα
- ΑΦΜ
- Διεύθυνση κατοικίας
- Αριθμό κυκλοφορίας αυτοκινήτου
- Είδος και χρήση (ΙΧ, επαγγελματικό κλπ)
- Τόπο ακινησίας
- Περιφέρεια αστυνομικού τμήματος
- Ημερομηνία έναρξης ακινησίας
- Λόγους που προκάλεσαν την ακινησία
Οι πινακίδες παραμένουν στην Δ.Ο.Υ. για χρονικό διάστημα 18 μηνών. Μετά από αυτό το χρονικό όριο οι πινακίδες καταστρέφονται.
Πέρσι και τα προηγούμενα δύο χρόνια το υπουργείο Οικονομικών είχε δώσει τη δυνατότητα σε όσους ιδιοκτήτες το επιθυμούσαν να έπαιρναν πίσω τις πινακίδες «με το μήνα» πληρώνοντας αντίστοιχα ένα μέρος των τελών κυκλοφορίας. Για το 2020 όμως δεν έχει νομοθετηθεί τουλάχιστον ακόμα κάτι τέτοιο.