Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν αναμένεται να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές πολιτικής την Πέμπτη, όταν θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιό της για πρώτη φορά υπό την προεδρία της Κριστίν Λαγκάρντ. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, οι επενδυτές θα εξετάσουν κάθε λέξη της για να καταλάβουν την κατεύθυνση στην οποία θα οδηγήσει την τράπεζα. Η Λαγκάρντ ανέλαβε τα ηνία της ΕΚΤ σε μία δύσκολη περίοδο. Ο προκάτοχός της Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε πρόσφατα μεγαλύτερη νομισματική στήριξη για να ενισχύσει την αδύναμη οικονομία της Ευρωζώνης και να αυξήσει τον επίμονα χαμηλό πληθωρισμός, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σύμφωνα με το Reuters, πέντε είναι τα βασικά ερωτήματα για τις χρηματοπιστωτικές αγορές όσον αφορά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη:
1. Πόσο ισχυρή είναι η δέσμευση της Λαγκάρντ στο πακέτο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής του Σεπτεμβρίου;
Η Λαγκάρντ αναμένεται να διαμηνύσει τη δέσμευσή της στο πρόσφατο πακέτο στήριξης, που περιλάμβανε μείωση των επιτοκίων και την επανέναρξη των αμφιλεγόμενων αγορών ομολόγων, ενώ δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ για το 2019. «Το γενικό μήνυμα θα είναι ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει διευκολυντική και ότι δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή στον ορίζοντα, αν δεν αλλάξουν οι μακροοικονομικές προοπτικές», δήλωσε υψηλόβαθμος οικονομολόγος της Jefferies. Οι ενδείξεις για σταθεροποίηση της οικονομίας της Ευρωζώνης δίνουν κάποιο περιθώριο στη Λαγκάρντ. Οι οικονομολόγοι δεν αναμένουν την Πέμπτη κάποια σημαντική αναθεώρηση των οικονομικών προβλέψεων της ΕΚΤ. Εμπροσθοβαρείς δείκτες, όπως ο δείκτης Ifo για το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία και ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας της IHS Markit, δείχνουν ότι τα χειρότερα πιθανόν να έχουν περάσει. Οι φόβοι για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας και ένα Brexit χωρίς συμφωνία έχουν υποχωρήσει.
2. Θα αλλάξει η Λαγκάρντ τον τρόπο που γίνονται οι συζητήσεις και λαμβάνονται οι αποφάσεις;
Η διαμόρφωση της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης και η διασφάλιση ότι η ΕΚΤ θα μιλά με μία φωνή αναμένεται να είναι κορυφαία προτεραιότητα για τη Λαγκάρντ, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι στο Reuters πρόσφατα. Η απόφαση για την επαναγορά ομολόγων αποκάλυψε ένα βαθύ ρήγμα στην ΕΚΤ και η Λαγκάρντ, που έγινε πρόεδρος την 1η Νοεμβρίου, είναι πιθανόν να ερωτηθεί πιεστικά για τα σχέδιά της σχετικά με την αποκατάσταση της ενότητας. Αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν πιέσει για μία πιο συναινετική προσέγγιση στη λήψη αποφάσεων, ενώ η Λαγκάρντ έχει αποφύγει να χαρακτηρισθεί ως «γεράκι» ή «περιστέρι» – όροι που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή της στάσης όσον αφορά τη νομισματική πολιτική «Ελπίζω ότι θα είμαι κουκουβάγια. Μου αρέσουν οι κουκουβάγιες. Είναι πολύ σοφά ζώα», δήλωσε η Λαγκάρντ στον γερμανικό Τύπο.
3. Θα δώσει κάποια εικόνα η Λαγκάρντ για την επικείμενη επανεξέταση της στρατηγικής της ΕΚΤ;
Η Λαγκάρντ υποσχέθηκε να ξεκινήσει μία επανεξέταση του πλαισίου της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, μία μεγάλη προσπάθεια που αναμένεται να συμπεριλάβει τον επανασχεδιασμό του στόχου της για τον πληθωρισμό. Οι αναλυτές αναμένουν ότι η επανεξέταση θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο. Μία ερώτηση για το χρονικό πλαίσιο της και το εύρος της επανεξέτασης είναι πιθανόν να τεθεί, αν και δεν αναμένονται ακόμη λεπτομέρειες. Όταν δημιουργήθηκε η ΕΚΤ πριν από 20 χρόνια, ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν ο πληθωρισμός, ενώ τώρα συμβαίνει το αντίθετο. Στην τελευταία της επανεξέταση της στρατηγικής, το 2003, η ΕΚΤ αποσαφήνισε τον στόχο της για τον πληθωρισμό ως «κάτω, αλλά κοντά στο 2% μεσοπρόθεσμα». Έκτοτε, ο πληθωρισμός ήταν χαμηλότερος από τον στόχο, ακόμη και μετά από τεράστια νομισματική στήριξη.
4. Πώς σχεδιάζει η Λαγκάρντ να ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να αυξήσουν τις δαπάνες τους;
Η Λαγκάρντ, η οποία διετέλεσε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, είναι πιθανόν να ερωτηθεί για το πώς σκοπεύει να οδηγήσει τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα, δεδομένου ότι οι οικονομολόγοι προειδοποιούν πως η ΕΚΤ πλησιάζει τα όρια της αυτόνομης δυνατότητάς της να επηρεάζει την οικονομία μετά από σειρά ετών πρωτοφανούς νομισματικής στήριξης. Στην πρώτη ομιλία της ως επικεφαλής της ΕΚΤ, η Λαγκάρντ υποστήριξε ότι η νομισματική πολιτική θα κάνει αυτό που της αναλογεί για την ενίσχυση της ανάπτυξης και των προοπτικών του πληθωρισμού, αλλά η κύρια ευθύνη ανήκει σε άλλους που ασκούν πολιτική, κάτι που απαιτεί περισσότερες και πιο έξυπνες επενδύσεις και καλύτερη χρήση της δημοσιονομικής πολιτικής. Οι ελπίδες, ωστόσο, δεν είναι μεγάλες: Πρόσφατη έρευνα του Reuters έδειξε ότι από τους 43 οικονομολόγων που ρωτήθηκαν το 60% δήλωσαν ότι η Λαγκάρντ δεν θα πετύχει να παρακινήσει τις κυβερνήσεις σε μεγαλύτερες δαπάνες.
5. Πόσο σημαντική είναι η κλιματική αλλαγή;
Η Λαγκάρντ χαρακτήρισε τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής ως «κρίσιμη αποστολή» και δήλωσε ότι θα αποτελέσει μέρος της επανεξέτασης της πολιτικής της ΕΚΤ. Οικονομολόγοι λένε ότι το θέμα μπορεί να γίνει το βασικό χαρακτηριστικό της 8ετούς θητείας της Λαγκάρντ, αν και θα είναι δύσκολο να ανταποκριθεί με πράξεις στα όσα λέει. Σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι φοβούνται την κλιματική αλλαγή περισσότερο από την απώλεια της θέσης εργασίας τους ή μία τρομοκρατική επίθεση, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.