Νέος αναπτυξιακός νόμος, νομοσχέδιο fast-track επενδύσεων, αναθεώρηση των συμπράξεων με ιδιώτες, σχέδιο αναδιάρθρωσης ΑΤΕ, πόρισμα για τις κρατικές τράπεζες, φορολογικό νομοσχέδιο και απελευθέρωση αγοράς υπηρεσιών, είναι μερικά μόνο από τα «ανοικτά» μέτωπα της κυβέρνησης.
Δεν έχει συμμορφωθεί με την υποχρέωσή της έναντι του Μνημονίου να ολοκληρώσει τους νόμους και τις παρεμβάσεις έως το τέλος Σεπτεμβρίου και τώρα… τρέχει να προλάβει τον έλεγχο της Τρόικας.
Η τελική κρίση θα γίνει στις 15 Νοεμβρίου, αλλά αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι οι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν το αργότερο έως το τέλος του μήνα. Τότε η Αθήνα θα πρέπει να στείλει στην Τρόικα την έκθεσή προόδου της.
Θα περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, αλλά και «ραπόρτο» για το πού βρίσκονται πολλές άλλες διαθρωτικές παρεμβάσεις, για τις οποίες είχε λάβει χρονικό περιθώριο έως το τέλος Σεπτεμβρίου και ακόμη είναι σε εκκρεμότητα:
– Το φορολογικό νομοσχέδιο για την ανασύσταση των εισπρακτικών υπηρεσιών έχει πλέον επισήμως μεταφερθεί χρονικά για τον Νοέμβριο, δύο μήνες μετά τον αρχικό προγραμματισμό.
– Στο μέτωπο της εποπτείας των τραπεζών πρέπει να διασφαλιστεί ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι πλήρως λειτουργικό. Επίσης, πρέπει να κοινοποιηθεί «μία σε βάθος ανάλυση πάνω στις στρατηγικές επιλογές για τον τραπεζικό τομέα καθώς και ένα προκαταρκτικό οικονομικό έλεγχο (due diligence) για τις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις στις οποίες το κράτος έχει σημαντικό ποσοστό συμμετοχής». Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ανακοινώσεις μετατίθενται για το δεύτερο 15ήμερο του Οκτωβρίου.
– Επίσης η ΑΤΕ θα πρέπει να λάβει μέτρα για την ενδιάμεση αναδιάρθρωσή της υπό την αυξημένη εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Η καταληκτική ημερομηνία για το σχέδιο αναδιάρθρωσης ήταν η 1η Οκτωβρίου.
– Πρέπει να ανακοινωθεί η λίστα με τους περιορισμούς που καταργούνται ή τροποποιούνται στην κλαδική νομοθεσία, στο πλαίσιο της Οδηγίας για τις Υπηρεσίες, και να τεθεί σε λειτουργία το ηλεκτρονικό ΚΕΠ όπου θα μπορούν να κάνουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι.
– Να ολοκληρωθούν μέσω της αναθεώρησης του αναπτυξιακού νόμου, που πλέον αλλάζει εκ νέου και σε συμφωνία με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ, μέτρα διευκόλυνσης των άμεσων ξένων επενδύσεων σε καινοτόμους και στρατηγικούς τομείς (πράσινες βιομηχανίες, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών κλπ).
– Να ολοκληρωθούν μέτρα που θα διευκολύνουν τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
– Θα θεσπιστούν δράσεις που θα προωθούν προγράμματα μεγάλων άμεσων ξένων επενδύσεων, με τον σχετικό νόμο του fast-track να αναμένεται εντός των ημερών.
– Μέτρα ενδυνάμωσης των πολιτικών προώθησης των εξαγωγών.
Πηγή: capital.gr