Πρόοδο, αλλά και αβεβαιότητες διαπιστώνει η έκθεση προόδου του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η Ελλάδα είναι στο κατώφλι επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος κάτι που στην έκθεση χαρακτηρίζεται ως αξιοσημείωτο επίτευγμα. Ακόμη σημειώνεται πως οι εξωτερικές ανισορροπίες έχουν επίσης μειωθεί σημαντικά, ενώ και οι δείκτες εμπιστοσύνης έχουν βελτιωθεί.
Πάντως, το ΔΝΤ αναφέρει πως η συνεχιζόμενη διόρθωση των ανισορροπιών έχει επιτευχθεί με πολύ υψηλό κόστος, καθώς η οικονομία είναι στο έκτο έτος ύφεσης, το ΑΕΠ έχει μειωθεί σχεδόν κατά 25% από το 2007, ενώ το ποσοστό ανεργίας είναι περίπου στο 27%, και η ανεργία των νέων υπερβαίνει το 57%.
«Το υψηλό κόστος προσαρμογής αντανακλά σε σημαντικό βαθμό τις καθυστερήσεις και τη διστακτική και αποσπασματική εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Οι μεταρρυθμίσεις υπολείπονται από την κρίσιμη μάζα που απαιτείται για να μεταστραφεί το επενδυτικό κλίμα», σημειώνεται στη έκθεση.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ οι ιδιωτικοποιήσεις είναι πίσω από το χρονοδιάγραμμα, καθώς ο στόχος για έσοδα μέχρι το Σεπτέμβριο έχει αναθεωρηθεί από τα 1,8 δισ. ευρώ στα 900 εκατ. ευρώ και για να καλυφθεί η διαφορά από τα μέσα του 2014 απαιτείται η πώληση της ΔΕΠΑ το συντομότερο δυνατό. Το ΔΝΤ αναφέρεται στην αξιοποίηση των λιμένων, στη πώληση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, στη μεταφορά 250 ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και στην αναδιάρθρωση των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ έως στο τέλος του έτους, προκειμένου είτε να να πωληθεί το εμπορεύσιμο μέρος του ενεργητικού τους, είτε να γίνουν πιο παραγωγικές.
Το ΔΝΤ αναφέρει πως το πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτημένο μέχρι τον Ιούλιο του 2014, αλλά θα προκύψει χρηματοδοτικό κενό τον Αύγουστο του 2014. Όπως αναφέρεται στην έκθεση το Eurogroup έχει αρχίσει ήδη συζητήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συμμορφώνεται πλήρως με το πρόγραμμα.
Το χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ 2020, μετά από πρόσθετα μέτρα ανακούφισης και σημαντικά χαμηλότερα του 110% του ΑΕΠ το 2022, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του προγράμματος.
Το ΔΝΤ υπογραμμίζει πως οι πιστωτικές συνθήκες παραμένουν σφιχτές και ότι η ρευστότητα επανέρχεται αργά. Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σημειώνεται πως ολοκληρώθηκε με επιτυχία και με μεγαλύτερη από το αναμενόμενο συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ωστόσο αποσαφηνίζεται πως η εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών βρίσκεται ακόμα στην αρχή.
Στο σκέλος της φορολογίας το ΔΝΤ αναφέρει πως οι αποκλίσεις στα έσοδα από την παράταση των προθεσμιών υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος αντισταθμίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την υπό-εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Υπογραμμίζεται δε πως οι σημαντικότεροι κίνδυνοι για τους στόχους του προγράμματος προέρχονται από καθυστερήσεις στην τιμολόγηση των φόρων ακίνητης περιουσίας
Για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης σημειώνεται πως υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις και αποκλίσεις, και ως εκ τούτου η μεταρρυθμιστική προσπάθεια είναι πολύ πίσω από το χρονοδιάγραμμα.
Για την πρόοδο στην απελευθέρωση των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων, αναφέρεται πως ήταν βραδύτερη από τους στόχους, ιδίως σε ότι αφορά στην έκδοση της δευτερογενούς νομοθεσίας για ορισμένα επαγγέλματα, κάτι που όπως τονίζεται αντανακλά την αντίσταση κεκτημένων συμφερόντων.
Για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη το ΔΝΤ αναφέρει πως το απόθεμα των μη εκδικασμένων υποθέσεων έχει μειωθεί, ενώ σημειώνεται πως ο νέος Κώδικας Δικηγόρων θα εξαλείψει κάποιους περιορισμούς. Πάντως, στην έκθεση σημειώνεται πως τόσο η εφαρμογή του σχεδίου καταπολέμησης της διαφθοράς, όσο και η προετοιμασία ενός του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας έχουν καθυστερήσει.
Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, αν και ξεκαθαρίζεται πως για όσο διαρκεί το πρόγραμμα ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει παγωμένος, ωστόσο αποσαφηνίζεται πως ήδη έχει θεσπισθεί ένας νέος μηχανισμός προσδιορισμού του κατώτατου μισθού που θα βοηθήσει σε δεύτερο χρόνο να καταστεί ευκολότερη η είσοδος και η έξοδος σε ένα εργασιακό περιβάλλον.
Στο σκέλος της απελευθέρωσης αγορών προϊόντων και υπηρεσιών το ΔΝΤ αναφέρεται σε μέτρα για την περαιτέρω απελευθέρωση του τομέα του λιανικού εμπορίου με αύξηση της ευελιξίας των ημερών λειτουργίας των λιανοπωλητών, την απελευθέρωση των υπεραστικών λεωφορείων, αλλά και τη διάθεση φαρμακευτικών προϊόντων εκτός των φαρμακείων από το το τέλος Σεπτεμβρίου 2013.
Για το πολιτικό ρίσκο στην έκθεση του ΔΝΤ τονίζεται πως η επανεξέταση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε με φόντο και πάλι τις εγχώριες πολιτικές εντάσεις που κατέληξε σε ένα ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου, μετά την αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς από τον κυβερνητικό συνασπισμό με αφορμή το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής εταιρείας (ΕΡΤ).