Στην επίτευξη των υψηλότερων δυνατών στόχων απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ 2007- 2013 και τη σωστή προετοιμασία για το σύμφωνο εταιρικής σχέσης 2014-2020 στοχεύει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως τόνισε σήμερα ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου παρουσιάστηκε η πορεία υλοποίησης του προγράμματος.
Σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ 2007-2013, έγινε γνωστό ότι η απορροφητικότητα το πρώτο εξάμηνο του 2013 έφτασε το 61% σε σχέση με το 52% το προηγούμενο εξάμηνο. Παράλληλα εκφράστηκε η βεβαιότητα η απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων θα φτάσει το 100% μέχρι το 2016 που αναμένεται η ολοκλήρωση του εν λόγω προγράμματος.
«Σήμερα 7.096 έργα είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, 6.500 έργα αφορούν ιδιωτικές ενισχύσεις ύψους 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ με υπογεγραμμένες συμβάσεις ύψους 2,3 δισ. και πληρωμές ύψους 1,34 δισ. Προσπαθούμε να ξεπεράσουμε προβλήματα γραφειοκρατίας και απορροφητικότητας. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας και εντείνουμε τους ρυθμούς μας για να πετύχουμε μεγαλύτερη αύξηση απορροφητικότητας στα ενταγμένα έργα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.
Από την πλευρά της η διευθύντρια της ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής του ΕΣΠΑ Μακεδονίας – Θράκης, Αγγελική Ωραιοπούλου, σχολίασε ότι για πρώτη φορά η αρχή λειτούργησε στο πρώτο εξάμηνο του 2013 με μνημονιακούς όρους, γι αυτό κατάφερε να υπερκαλύψει το στόχο της κατά 120%.
Σε ό,τι αφορά το σύμφωνο εταιρικής σχέσης 2014-2020 ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι ολοκληρώνεται η διαβούλευση με όλους τους φορείς. «Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: οι πόροι του ΕΣΠΑ να κατευθυνθούν στις πραγματικές αναπτυξιακές προτεραιότητες της περιοχής μας, στη δημιουργία στοχευμένων προγραμμάτων για την αναχαίτιση της ανεργίας, την εξωστρέφεια και την καινοτομία. Πίσω από αυτά βρίσκονται θέσεις εργασίας, νέο εισόδημα, χρήματα στην αγορά» πρόσθεσε.
Στο μεταξύ το Περιφερειακό Συμβούλιο δίνει το «πράσινο φως» για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τον σχεδιασμό της οργάνωσης των δομών της Περιφέρειας και τη βελτίωση του παρεχόμενου έργου της.
Όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ, το τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, υπό τον επιστημονικά υπεύθυνο του προγράμματος, καθηγητή Μωυσή Σιδηρόπουλο, θα εκπονήσει μέσα σε χρονικό διάστημα έξι μηνών μελέτη για την οργάνωση των δομών της Περιφέρειας, την αξιολόγησή τους, τους τρόπους μέτρησης της αποδοτικότητάς τους αλλά και την εκτίμηση του έργου που παράγουν. Θα τεθούν επίσης στόχοι για την ταχύτερη λήψη και εφαρμογή αποφάσεων και την αναζήτηση συνεργειών. Το ύψος της σύμβασης ανέρχεται σε 53.000 ευρώ.