Η ευρωζώνη είναι πιθανό να διανύσει μια εκτεταμένη περίοδο αργής οικονομικής ανάπτυξης και η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πρέπει να παραμείνει «χαλαρή» για μεγάλο χρονικό διάστημα, διαμηνύει ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Vitor Constancio.

Σε ομιλία του στη Σιγκαπούρη, άσκησε κριτική στην πρόταση της Κομισιόν για τον μηχανισμό εκκαθάρισης των τραπεζών, τονίζοντας το γεγονός ότι πρέπει να δοθεί στον οργανισμό, πρόσβαση σε πιστωτική γραμμή.

«Οι ανεπτυγμένες οικονομίας, στην Ευρώπη ειδικότερα, θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια μακρά περίοδο αργής ανάπτυξης, η οποία θα θέσει σε δοκιμασία την ποιότητα των τραπεζικών ιδρυμάτων», υπογράμμισε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ.

Και πρόσθεσε, ότι η ευρωζώνη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια επίπονη κρίση ανισσοροπίας, χρηματοοικονομικού κατακερματισμού και χαμηλής ανάπτυξης.

Τόνισε παράλληλα ότι η δέσμευση της ΕΚΤ για χαμηλά επιτόκια, πέτυχε τη σταθεροποίηση των αγορών, μετά την ανακοίνωση της Fed, ότι θα προχωρήσει σε σταδιακό περιορισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων.