Η Ελλάδα σήμερα έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της (πράγμα που είναι ακόμη ζητούμενο για πολλές Ευρωπαϊκές χώρες) και ουσιαστικά έχει εξασφαλίσει την χρηματοδότηση του προγράμματος προσαρμογής και ανάκαμψης της οικονομίας της έως το τέλος του 2013, αλλά και στα επόμενα έτη, τονίζει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο της
.
Οι προϋποθέσεις που μπορούν να εξασφαλίσουν την ανάκαμψη αφορούν
α) Την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων στο τρέχον έτος, που σύμφωνα με την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013 (Π2013) στο 1ο 6μηνο του 2013 μπορεί κάλλιστα να επιτευχθούν και να υπερκαλυφθούν.
Το πρωτογενές έλλειμμα του Π2013 στο 1ο 6μηνο 2013 είναι κατά 1,8 δισ. (ή κατά -54,3%) χαμηλότερο από το αντίστοιχο έλλειμμα στο 1ο 6μηνο.2012 παρά το ότι πολλά έσοδα που επρόκειτο να εισπραχθούν στο 1ο 6μηνο του τρέχοντος έτους έχουν μετακινηθεί, για διάφορους λόγους, να εισπραχθούν στο 2ο 6μηνο του 2013. Έτσι, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στη γενική κυβέρνηση είναι απολύτως εφικτή από το 2013 και αυτό αναγνωρίζεται τώρα και από την Πρόεδρο του ΔΝΤ, αλλά και από τον πρόεδρο του Eurogroup.
β) Την επίτευξη πιο διακριτής προόδου στον τομέα του περιορισμού της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής και της είσπραξης των βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων του δημοσίου που έτσι κι αλλιώς αποτελεί κανόνα επιβίωσης για κάθε ευνομούμενο κράτος. Αν υπάρχει κάτι που δεν εξελίσσεται ικανοποιητικά στην εκτέλεση του Π2013 αυτό είναι η πορεία των εσόδων από φόρους και εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία (ΑΤ).
Επίσης, σημειώνει η Alpha Bank, οποιαδήποτε αβεβαιότητα που ενδεχομένως μπορεί να διαπιστώνει η Τρόικα για την εκτέλεση των Π2013 και Π2014 πηγάζει από κάποια ενδεχόμενη υστέρηση στα έσοδα μεγαλύτερη από αυτή που έχει ήδη προϋπολογιστεί. Επομένως, η επίτευξη πιο ουσιαστικής προόδου στον τομέα είσπραξης των φορολογικών εσόδων και των εσόδων από εισφορές στα ΑΤ θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη δυνατότητα επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων το 2014 και στα επόμενα έτη.
γ) Την προώθηση των προγραμματισμένων μεταρρυθμίσεων για την εκλογίκευση της λειτουργίας του δημόσιου τομέα της χώρας. Στον τομέα αυτό η Κυβέρνηση ήδη προωθεί (έστω και με σημαντική καθυστέρηση) τα συγκεκριμένα μέτρα για την πιο αποτελεσματική εφαρμογή των απολύτως αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση.
Ειδικότερα, μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί τα οργανογράμματα λειτουργίας των φορέων και των οργανισμών της δημόσιας διοίκησης, ενώ προωθείται και η εφαρμογή των προγραμμάτων κινητικότητας και εσωτερικής ανακατανομής προσωπικού μεταξύ των διαφόρων τομέων της δημόσιας διοίκησης.
Πληθαίνουν οι ενδείξεις ανάκαμψης
Η απρόσκοπτη χρηματοδότηση του προγράμματος προσαρμογής της χώρας στα επόμενα 3μηνα αποκτά μεγαλύτερη σημασία στην τρέχουσα περίοδο, όπου πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η πορεία περιορισμού της πτώσης του ΑΕΠ το 2013 και ανάκαμψης της οικονομίας από το 2014 έχει ήδη αρχίσει και αναμένεται να συμβάλλει τόσο στην αποτελεσματικότερη υλοποίηση των στόχων της δημοσιονομικής προσαρμογής, όσο και στην αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας που αποτελούν το μεγάλο ζητούμενο για τη χώρα μας.
Ειδικότερα, σημειώνονται οι ακόλουθες ευνοϊκές εξελίξεις σε βασικούς τομείς της οικονομίας:
α) Επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις για μεγάλη αύξηση του εξωτερικού τουρισμού στην Ελλάδα το 2013.
β) Σταθεροποιείται η αγορά εργασίας, καθώς η άνοδος του τουρισμού και οι ευνοϊκές επιπτώσεις αυτής της ανόδου σε κλάδους που σχετίζονται με τον τουρισμό και η αναζωπύρωση της δραστηριότητας στις κατασκευές και σε κάποιους βιομηχανικούς και γεωργικούς κλάδους που αναπτύσσουν ήδη εξαγωγική δραστηριότητα, συμβάλλουν στην άνοδο των προσλήψεων εργαζομένων και της καθαρής αύξησης της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.
Ειδικότερα, στο 1ο 6μηνο του 2013 η θετική καθαρή ροή απασχόλησης (δηλαδή η αύξηση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα) ήταν κατά 71,2 χιλ. άτομα μεγαλύτερη από ότι στο 1ο 6μηνο του 2012.
γ) Ανακάμπτει σταδιακά η ιδιωτική κατανάλωση, με την πτώση της το 2013 να είναι πολύ χαμηλότερη από τη μεγάλη πτώση της κατά -9,1% το 2012 και κατά -8,7% στο 1ο 3μηνο του 2013.