Την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργανισμού ο οποίος, από το 2015 και υπό την επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα μπορεί να προχωρεί στην εξυγίανση ή την εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών, απέρριψε η γερμανική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκτά έτσι αρμοδιότητες που δεν της ανήκουν, ενώ δημιουργείται ο κίνδυνος καθυστέρησης εφαρμογής της τραπεζικής ένωσης.
«Κατά την άποψή μας, οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δίνουν στην ίδια την Κομισιόν μια δυνατότητα την οποία δεν μπορεί να έχει, με βάση τις ισχύουσες συνθήκες. Μόνο μια αλλαγή στις συνθήκες θα έδινε στην Κομισιόν τις εξουσίες που προβλέπει αυτή η πρόταση», τόνισε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, πρόσθεσε επιπλέον ότι το Βερολίνο θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν μόνο όσα επιτρέπονται από τις ισχύουσες συνθήκες κι επισήμανε ότι οποιεσδήποτε αλλαγές στις συνθήκες θα απαιτούσαν πολύ χρόνο και θα είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις για την τραπεζική ένωση.
Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθύμισε ο κ. Ζάιμπερτ, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν καταθέσει κοινές προτάσεις, οι οποίες προβλέπουν ένα ανεξάρτητο όργανο διάσωσης τραπεζών, στο οποίο θα εκπροσωπούνται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και εθνικοί θεσμοί.
«Ενδεχόμενη αναδιάρθρωση τραπεζών θα πρέπει να πραγματοποιείται από ένα δίκτυο εθνικών αναδιαρθρωτικών ταμείων», πρόσθεσε ενώ η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ υποστήριξε ότι η πρόταση της Κομισιόν κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε ότι προτίθεται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον οποιασδήποτε πρότασης της Επιτροπής η οποία δεν θα συνάδει με όσα προβλέπουν ο ισχύουσες συνθήκες, γεγονός το οποίο θα μπορούσε μα καθυστερήσει την εφαρμογή της τραπεζικής ένωσης για πολλά χρόνια.