Η κυβέρνηση του Πακιστάν κατέληξε σε καταρχήν συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για ένα πακέτο δανείων ύψους 5,3 δισ. δολαρίων, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος η χώρα να κηρύξει αθέτηση πληρωμών για προηγούμενα δάνεια, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.
Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για μια τριετούς διάρκειας δανειακή σύμβαση έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων στο Ισλαμαμπάντ, την πρωτεύουσα του Πακιστάν.
Ο υπουργός Οικονομικών του Πακιστάν Ισάκ Νταρ δήλωσε ότι τα διαθέσιμα θα αξιοποιηθούν για να αυξηθούν τα διαθέσιμα της χώρας σε συνάλλαγμα και να αναζωογονηθεί η οικονομία που έχει τρωθεί από ένα κύμα βίας που κρατάει χρόνια και τις συνεχείς διακοπές της ηλεκτροδότησης.
Παράλληλα, προσέθεσε, ένα μεγάλο μέρος του δανείου θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή ενός προηγούμενου δανείου, που είχε λάβει η προηγούμενη κυβέρνηση του Πακιστάν, πριν από πέντε χρόνια.
Το κόμμα Μουσουλμανικός Σύνδεσμος του Πακιστάν του πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ, το οποίο αναδείχθηκε στην εξουσία μετά τις εκλογές του Μαΐου, έχει υποσχεθεί να τονώσει την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα και να τερματίσει τις πολύωρες καθημερινές διακοπές στην ηλεκτροδότηση.
Η συμφωνία της πακιστανικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ ανακοινώθηκε καθώς ο Σαρίφ βρίσκεται σε μια επίσκεψη στην Κίνα με στόχο να ενταθεί η διμερής συνεργασία, ιδίως στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση πυρηνικών μονάδων.
Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα του Πακιστάν έχουν μειωθεί σε μόλις 6,25 δισ. δολάρια, ποσό που επαρκεί για τις εισαγωγές έξι μηνών στη χώρα.
Το νόμισμα του Πακιστάν σημείωσε νέα πτώση έναντι του δολαρίου στις διατραπεζικές συναλλαγές σήμερα, λόγω των νέων ανησυχιών για την οικονομία, καθώς ένα νέο κύμα επιθέσεων της αλ Κάιντα και των Πακιστανών Ταλιμπάν έχει πρακτικά εκμηδενίσει τις ελπίδες περί προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στη χώρα.
Το πρόγραμμα αυτό «έχει σχεδιαστεί από το Πακιστάν. Περιλαμβάνει την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε ένα πιο βιώσιμο επίπεδο», σχολίασε ο Τζέφρι Φρανκς, σύμβουλος του Ταμείου, μιλώντας προς δημοσιογράφους. «Το βάρος του προγράμματος δίδεται στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, ώστε να υπάρξει μια καλύτερη ζωή για τους πιο ευάλωτους Πακιστανούς», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης, ένας από τους βασικούς πιστωτές του Πακιστάν, έχει υπολογίσει ότι η χώρα θα χρειαστεί 6 ως 9 δισ. δολαρίων για να καλύψει τις υποχρεώσεις της, περιλαμβανομένων περίπου 5 δισ. δολαρίων που οφείλει για ένα προηγούμενο δάνειο από το ΔΝΤ. Ο Φρανκς είπε ότι στο πλαίσιο του δανείου αυτού, το Πακιστάν καλείται να μειώσει το έλλειμμα στο 6% του ΑΕΠ, από 8,8% το 2012-2013.