Η αμερικανική κυβέρνηση αναθεώρησε πτωτικά την εκτίμησή της για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2013, που μεγεθύνθηκε κατά 1,8% σε ετήσια βάση, με βάση τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου.

Η προηγούμενη εκτίμηση που είχε δοθεί για την ανάπτυξη έκανε λόγο για 2,4% του ΑΕΠ μετά από ένα τέταρτο τρίμηνο του 2012 κατά το οποίο είχε καταγραφεί ανάπτυξη κατά μόλις 0,4%.

Πρόκειται για την τρίτη διαδοχική αναθεώρηση για τον ρυθμό ανάπτυξης του αμερικανικού ΑΕΠ το α’ τρίμηνο, με το ποσοστό να είναι αισθητά χαμηλότερο από εκείνο που προέβλεπαν οι περισσότεροι αναλυτές – το 2,4%.

Η μείωση αυτή εξηγείται από την μείωση του σφρίγους της κατανάλωσης, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου.

“Η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών υπήρξε κατώτερη της αρχικώς εκτιμώμενης και καταγράφεται μια μείωση τόσο στις εξαγωγές όσο και στις εισαγωγές”, κατά την ίδια πηγή.

Η αύξηση της κατανάλωσης, ήταν 2,6% και όχι 3,4% όπως αναφερόταν στην προηγούμενη εκτίμηση, με τις δαπάνες να είναι ιδιαίτερα μειωμένες στον τομέα των υπηρεσιών (1,7% αντί του αρχικά εκτιμηθέντος 3,1%), ιδίως στον κλάδο της υγείας.

Η ζήτηση για τα αμερικανικά προϊόντα δεν ξεπέρασε το 1,2%, όχι 1,8%, όπως είχε εκτιμηθεί.

Οι αμερικανικές εξαγωγές με τη σειρά που είχε εκτιμηθεί ότι αυξήθηκαν το α’ φετινό τρίμηνο κατά 0,8%, στην πραγματικότητα υποχώρησαν κατά 1,1%. Χαρακτηριστική, μάλιστα, είναι η κάμψη των βιομηχανικών εξαγωγών κατά τους τρείς πρώτους μήνες του τρέχοντος ημερολογιακού έτους.