«Η Ελλάδα διέθετε για χρόνια ένα από τα πιο ανελαστικά καθεστώτα στην αγορά εργασίας, το οποίο ωστόσο αντί να λειτουργεί στην πράξη υπέρ των εργαζομένων απλώς δημιουργούσε δυσβάσταχτο βάρος για τις συνεπείς επιχειρήσεις και τροφοδοτούσε την παραβατικότητα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος στην ομιλία του στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, παρουσία του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Ο κ. Μίχαλος υπογράμμισε πως «είναι σημαντικό να παταχθεί η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας, η οποία δεν λειτουργεί μόνο σε βάρος των Ταμείων, αλλά και σε βάρος των συνεπών και υπεύθυνων επιχειρήσεων».

«Δεν έχουν καμία λογική τα σενάρια που κάνουν λόγο για επιβολή εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων, για να καλυφθεί η υστέρηση στα έσοδα. Με αυτού του είδους τις επιλογές, το μόνο που γίνεται είναι να αυξάνονται τα λουκέτα και η ανεργία, επιβαρύνοντας όλο και περισσότερο τα Ταμεία», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, «χρειάζεται αποφασιστική μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας. Ο στόχος για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε ορίζοντα τετραετίας αποτελεί θετική κίνηση».

Ο κ. Μίχαλος εξέφρασε την άποψη ότι «είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων μπορεί να στηριχθεί αποκλειστικά στη συμπίεση των αμοιβών. Η επιλογή αυτή – πέραν του ότι έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια κοινωνικής ανοχής – δεν μπορεί να είναι βιώσιμη».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του Κ. Μίχαλου.