Ως πιστωτικά αρνητική χαρακτηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s την κυβερνητική κρίση που ξέσπασε στον απόηχο των εξελίξεων σε ΕΡΤ και ΔΕΠΑ, καθώς το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ολισθαίνει. Παράλληλα επισημαίνει ότι με φόντο τις εξελίξεις αυξάνεται ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών, στην περίπτωση που οι κυβερνητικοί εταίροι, δεν καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση.
Η πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα απειλήθηκε από την απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά την προηγούμενη εβδομάδα να βάλει «λουκέτο» στην ΕΡΤ, κίνηση η οποία προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η καθαρή επίδραση στον αριθμό του εργατικού δυναμικού είναι αβέβαιη, από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι μια νέα, μικρότερη εταιρεία, η ΝΕΡΙΤ, θα λειτουργεί μέχρι το Σεπτέμβριο. Με βάση το πρόγραμμα της Τρόικας για το 2013, η μείωση της συρρίκνωσης του εργατικού δυναμικού κατά το ήμισυ, προβλέπεται το Σεπτέμβριο.
Η απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, να κλείσει την ΕΡΤ μέσω μιας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, έχει προκαλέσει τριγμούς ανάμεσα στα μέλη του κυβερνητικού σχηματισμού, με το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά, να ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν την απόφαση για το «λουκέτο» στην ΕΡΤ.
Αν οι εταίροι που στηρίζουν την τρικομματική κυβέρνηση, δεν καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, γεγονός που αποτελεί credit negative για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τη Moody’s, η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών δεν αποτελεί το κεντρικό σενάριο, ωστόσο το εξαιρετικά αμφιλεγόμενο πολιτικό περιβάλλον συνεχίζει να θέτει καθοδικά ρίσκα για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος διαρθρωτικών προσαρμογών και οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας.