Το πορτογαλικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα τον διορθωτικό προϋπολογισμό στον οποίο εμπεριέχονται τα νέα μέτρα λιτότητας που έρχονται να αντικαταστήσουν εκείνα που είχαν απορριφθεί τον Απρίλιο από το Συνταγματικό Δικαστήριο κι επιτρέπουν να τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που αξιώνουν οι διεθνείς πιστωτές της χώρας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ).
Ο νέος προϋπολογισμός υπερψηφίσθηκε χωρίς προβλήματα, χάρη στην πλειοψηφία που διαθέτει στο Κοινοβούλιο η κεντροδεξιά κυβερνητική συμμαχία και παρά την αρνητική ψήφο των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς.
«Ο διορθωτικός προϋπολογισμός εμπεριέχει μέτρα που θα μας επιτρέψουν να εκπληρώσουμε τον στόχο για έλλειμμα στο 5,5% του ΑΕΠ στα τέλη του έτους», είπε ο υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ.
Στις αρχές Απριλίου, το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε μία σειρά από μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνονταν στον προϋπολογισμό του 2013 -ο οποίος χαρακτηριζόταν από μία γενική αύξηση των φόρων- εκτιμώντας πως κάνουν διακρίσεις όσον αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, με την κατάργηση του 14ου μισθού και της σύνταξης.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, για να ισοσκελίσει την απώλεια αυτών των εσόδων, η κυβέρνηση συμπεριέλαβε μία νέα σειρά μέτρων λιτότητας, που προβλέπουν κυρίως τη μείωση των δαπανών σε όλα τα υπουργεία, επιμήκυνση του ωραρίου εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων από 35 στις 40 ώρες εβδομαδιαίως, καθώς και αύξηση των κρατήσεών τους. Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να καταργήσει στο Δημόσιο 30.000 θέσεις εργασίας από τις 700.000.
Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο Γκάσπαρ εξέφρασε την εκτίμηση πως η εφαρμογή του προγράμματος δανεισμού, που αποφασίσθηκε προ δύο ετών για την Πορτογαλία, «δεν υπήρξε αποτυχημένη». «Μας επέτρεψε να επιστρέψουμε στις διεθνείς αγορές πολύ πιο σύντομα απ’ όσο προβλεπόταν», σημείωσε ο ίδιος.
Η Πορτογαλία τον Μάιο άντλησε για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια 3 δισεκ. ευρώ δημοπρατώντας 10ετή ομόλογα με επιτόκιο 5,6%. Χθες, όμως στην αντίστοιχη δημοπρασία, τα επιτόκια του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκαν στο 6%, έπειτα από την ομιλία του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ο οποίος άφησε να υπονοηθεί μία ανάπαυλα στα μέτρα στήριξης της οικονομίας.