«Όσο η χώρα είναι στο μνημόνιο και αντιμετωπίζει τις σημερινές δυσκολίες, είναι πάρα πολύ δύσκολο να την μετατρέψουμε σε Ισπανία και να επιτρέψουμε αδιάκριτα τους πλειστηριασμούς κάθε είδους ακινήτων», υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), με αφορμή τις δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης Θ. Σκορδά περί άρσης απαγόρευσης των πλειστηριασμών.
Ο κ. Παραδιάς αποδέχεται το γεγονός ότι μακροπρόθεσμα πρέπει να διευθετηθεί το πρόβλημα σταδιακά, «είτε ξεκινώντας από τα πολύ μεγάλα ακίνητα που δεν έχουν σχέση με κατοικίες οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα, είτε από αυτούς που έχουν χρόνια να πληρώσουν στις τράπεζες, ιδιαίτερα από όσους άρχισαν να μην πληρώνουν και πριν από την κρίση». Γιατί, όπως λέει, αυτοί στο σύνολό τους διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που δεν έχουν να πληρώσουν και σε αυτούς που δεν θέλουν να πληρώσουν.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία «η πρώτη κατοικία πρέπει να αποτελεί ένα αγαθό ακατάσχετο για κάθε είδους οφειλές προς το δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση». Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, χαρακτηρίζει «τσουνάμι» τις επερχόμενες αξιώσεις του ελληνικού Δημοσίου, από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που υπάγονται στον ενιαίο φόρο και είναι υπόχρεοι, να πληρώνουν ετησίως τεράστια ποσά ανεξάρτητα από το εάν έχουν ή δεν έχουν εισοδήματα «και με δεδομένο ότι η ακίνητη περιουσία αυτήν τη στιγμή ούτε εισόδημα έχει αλλά ούτε και δυνατότητά πώλησής της υπάρχει», όπως προσθέτει.
Ωστόσο το ζήτημα των «παγωμένων» πλειστηριασμών, σημειώνει ο κ. Παραδιάς, πρέπει κάποια στιγμή να ανοίξει εφόσον η οικονομική κατάσταση το επιτρέψει για να το αντέξει και η κοινωνία και βέβαια όχι για όλα τα ακίνητα μαζί.
Αυτό, προσθέτει, γιατί πρέπει να συνυπολογιστεί ότι και οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να αντέξουν μια επ’ άπειρον παύση πληρωμών όλων αυτών των δανειοληπτών και τότε θα χρειαστούν μια νέα ανακεφαλαιοποίηση την οποία θα πληρώσει ολόκληρος ο ελληνικός λαός, δηλαδή και εκείνοι οι οποίοι δεν χρωστούν.
Στην περίπτωση που ανοίξει διάλογος για το ζήτημα, όπως είπε ο υφυπουργός, ο κ. Παραδιάς αποδέχθηκε ότι η Ομοσπονδία θα συμμετάσχει εφόσον κληθεί, με προτάσεις στο πνεύμα που προανέφερε. Τόνισε ότι το ζήτημα δεν είναι της παρούσας στιγμής και ότι «δεν διαφαίνεται προοπτική εξόδου από την κρίση όπως υπαινίχθηκε ο υφυπουργός». Αυτήν τη στιγμή, υπογράμμισε, όχι μόνο δεν βγαίνουμε αλλά, όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, μπαίνουμε σε μια κρίση διαρκείας διότι δύο νέα χαράτσια είναι επάνω στο τραπέζι της κυβέρνησης.
Το ένα είναι υπέρ του κράτους. Είναι ο ενιαίος φόρος ακινήτων και «αν συνεχιστεί η πολιτική απαλλαγής μερίδων της κοινωνίας, όπως οι αγρότες, τότε οι φορολογούμενοι δεν θα μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους και θα καταλήξουν να χάσουν την περιουσία τους και να πάνε στη φυλακή». Από την άλλη, συμπληρώνει, έχουμε ένα χαράτσι υπέρ ιδιωτών, τη λεγόμενη ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, όπου εκεί θα δημιουργηθεί μια απύθμενη γραφειοκρατία και θα προκύψει καινούργια αιτία για μια νέα εστία διαφθοράς με νέα απειλή αξίωσης αμοιβών από τους μηχανικούς που θα επιθεωρούν συνεχώς τα υφιστάμενα κτίρια για ένα μέτρο χωρίς καμία κοινωνική χρησιμότητα.