Μέτρα για τον εναρμονισμό του κόστους δανεισμού των επιχειρήσεων σε όλη την ευρωζώνη πρέπει να λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και να αρχίσουν να ρέουν εκ νέου πιστώσεις στις επιχειρήσεις, δήλωσε σήμερα ένα ανώτατο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Θεωρούμε ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα από την ΕΚΤ, διότι είναι σαφές ότι το πρόβλημα του χρηματοπιστωτικού κατακερματισμού στην ευρωζώνη δεν έχει επιλυθεί ακόμη», δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια του ΔΝΤ Νέματ Σαφίκ σε μια ετήσια εκδήλωση για οικονομολόγους και διαμορφωτές πολιτικής στην πόλη Τρέντο της βόρειας Ιταλίας.
Τα κόστη δανεισμού για τις επιχειρήσεις διαφέρουν σε σημαντικό βαθμό στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, επιτείνοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της ΕΕ στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει ότι οι εταιρείες στις πιο αδύναμες χώρες-μέλη της θα επωφεληθούν από τη χαλαρή νομισματική πολιτική που έχει θέσει σε εφαρμογή στο χώρο της νομισματικής ένωσης, επισήμανε η Σαφίκ.
«Η ανάπτυξη δεν θα επιστρέψει και η ανεργία δεν θα πέσει στην ευρωζώνη ώσπου να λυθεί αυτό το πρόβλημα», τόνισε.
«Γνωρίζουμε ότι η ΕΚΤ εξετάζει μια πλειάδα μηχανισμών για να επιλύσει το πρόβλημα… θα την υποστηρίξουμε σθεναρά σε αυτό», είπε η Σαφίκ, ερωτηθείσα εάν η ΕΚΤ θα έπρεπε να αρχίσει να αγοράζει αξιόγραφα διαθέσιμα στις αγορές ώστε να συμβάλλει να φθάσουν στις ιδιωτικές επιχειρήσεις πιστώσεις με ευνοϊκούς όρους.
Η ΕΚΤ εξετάζει τρόπους να τονωθεί η ρευστότητα των τραπεζών πέραν της μείωσης των επιτοκίων, όπως είχε δηλώσει την εβδομάδα που πέρασε ο Έβαλντ Νοβότνι, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας και εκ των διαμορφωτών της πολιτικής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Ευρώπης.
Ο Νοβότνι εξήγησε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε, επί παραδείγματι, να τονώσει την αγορά των διασφαλισμένων χρεογράφων (ABS) στην Ευρώπη και να επιτρέψει να χρησιμοποιούνται περισσότερο τέτοιο τίτλοι ως εγγυήσεις για την χορήγηση πιστώσεων από αυτήν.