Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας ζήτησε από την κυβέρνηση της χώρας να πιέσει ώστε να εφαρμοστούν διεθνώς νέοι κανόνες και να αναγκαστούν οι πολυεθνικές εταιρείες να γνωστοποιούν τα κέρδη τους και τους φόρους που κατέβαλαν για αυτά σε κάθε χώρα όπου δραστηριοποιούνται ξεχωριστά.
Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της πρότασης αυτής, η οποία συναντά τις έντονες αντιδράσεις των εταιρειών, με τον τρόπο αυτό οι πολυεθνικές δεν θα μπορούν να μεταφέρουν λογιστικά τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους όπου δεν έχουν προσωπικό, ούτε κάποια δραστηριότητα.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έχει δηλώσει ότι το θέμα της αποφυγής καταβολής του εταιρικού φόρου θα συζητηθεί στην ετήσια σύνοδο της G8 που θα φιλοξενηθεί τον επόμενο μήνα στη Βόρεια Ιρλανδία. Έχει καλέσει τις εταιρείες να προωθήσουν τη διαφάνεια στις δραστηριότητές τους αλλά μέχρι τώρα έχει προτείνει μόνο μέτρα σε εθελοντική βάση.
Οι εταιρείες από την πλευρά του ισχυρίζονται ότι η κατάθεση των αποτελεσμάτων τους από χώρα σε χώρα θα σημάνει για αυτές μια παράλογη διαχειριστική επιβάρυνση. Οι υποστηρικτές του μέτρου από την άλλη λένε ότι απλώς φοβούνται ότι θα εκτεθούν όταν αποκαλυφθεί ότι συχνά πληρώνουν ελάχιστους ή και καθόλου φόρους σε χώρες όπου κάνουν μεγάλες πωλήσεις και ότι αντιθέτως αναφέρουν μεγάλα κέρδη σε φορολογικούς παραδείσους.
Οι Εργατικοί σήμερα σε έγγραφο για τη γενική πολιτική μεταρρύθμισης του εταιρικού φόρου υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες θα πρέπει να υποχρεωθούν να δημοσιοποιούν τα στοιχεία για τα έσοδα, τα κέρδη και τους φόρους που κατέβαλαν σε κάθε χώρα όπου δραστηριοποιούνται.
Η Ernst & Young, μία από τις τέσσερις μεγάλες λογιστικές εταιρείες που ελέγχουν τα λογιστικά των περισσότερων πολυεθνικών, έχει προειδοποιήσει τους πελάτες της ότι το σύστημα που προτείνουν οι Εργατικοί μπορεί να εξελιχθεί σε διεθνές πρότυπο, εκτός και αν μπορέσουν να προτείνουν μια εναλλακτική λύση.