Αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες. Η εξέλιξη αυτή, η οποία αντανακλά τη βελτίωση του κλίματος, έχει ως αποτέλεσμα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να υποχωρήσει στα επίπεδα του Οκτωβρίου του 2010. Πριν δηλαδή η χώρα υπαχθεί στο καθεστώς του Μνημονίου.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά (στοιχεία από τη διαπραγμάτευση μέσω Βloomberg) σήμερα κυμαίνονταν στο 9,5% με 9,6%, όσο περίπου ήταν και στις 15 Οκτωβρίου 2010. Ενδεικτική του θετικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί αναφορικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, είναι και η προτροπή της Morgan Stanley προς τους επενδυτές προκειμένου να τοποθετηθούν σε ελληνικά ομόλογα.
Οι εξελίξεις αυτές συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού για το ελληνικό Δημόσιο μέσω των εντόκων γραμματίων. Στη δημοπρασία 6μηνων εντόκων που πραγματοποίησε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών η απόδοση των τίτλων διαμορφώθηκε στο 4,20% από 4,30% που ήταν τον Ιανουάριο του 2013.
Η μείωση των αποδόσεων έχει συμπαρασύρει και το περιθώριο (spread), με αποτέλεσμα αυτό να κυμαίνεται στο 8,1%.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, εκτός από τα κρατικά ομόλογα σημαντικά κέρδη καταγράφουν και τα εταιρικά, διαμορφώνοντας έτσι ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για τον δανεισμό τουλάχιστον των μεγάλων επιχειρήσεων. Έτσι, η τιμή του ομολόγου που εξέδωσε πρόσφατα ο ΟΤΕ κατέρριψε σήμερα νέο ιστορικό ρεκόρ (108,3 μονάδες βάσης) με αποτέλεσμα η απόδοσή του να υποχωρήσει στο 5,83%. Αναλόγως κινείται και το ομόλογο των ΕΛΠΕ το οποίο διαπραγματευόταν σήμερα στις 103,7 μονάδες βάσης.