Η γερμανική κυβέρνηση θα αρνηθεί τη διεξαγωγή νέων συζητήσεων για τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης, καθώς παραμένει πεπεισμένη ότι η ανόρθωση των δημόσιων οικονομικών και η ανάπτυξη δεν είναι πράγματα αντιφατικά, δήλωσε σήμερα ο γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ.
Νέες συζητήσεις για τους δημοσιονομικούς κανόνες «δεν θα έχουν την υποστήριξη της γερμανικής κυβέρνησης», ξεκαθάρισε ο ίδιος, υποστηρίζοντας πως «οι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας περιέχουν ήδη μια κάποια ευελιξία».
Σε συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε από το περιοδικό Euromoney, ο γερμανός υφυπουργός είπε πως οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος υποστήριξε πως λιτότητα έχει φτάσει «στα όριά της», παρερμηνεύθηκαν ως αλλαγή πολιτικού προσανατολισμού εκ μέρους των Βρυξελλών.
«Αν ανοίξουμε και πάλι τη συζήτηση για τους κανόνες της δημοσιονομικής πολιτικής, δεν θα έχουμε ποτέ θετική δέσμευση έναντι των ευρωπαϊκών θεσμών», εκτίμησε ο Κάμπετερ. Επανέλαβε δε τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης πως «η ανάπτυξη και η δημοσιονομική σταθεροποίηση δεν αποτελούν αντίφαση και πηγαίνουν πολύ καλά μαζί».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Γερμανίας, με το Βερολίνο να παρεμβαίνει, αναγκάζοντας την Κομισιόν να ανασκευάσει τη θέση της.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί, έσπευσε χθες να διευκρινίσει ότι η Επιτροπή και ο πρόεδρος Μπαρόζο δεν έχουν αλλάξει θέση σχετικά με την ανάγκη δημοσιονομικής εξυγίανσης, ωστόσο θεωρούν ότι θα πρέπει παράλληλα να αναληφθεί δράση άμεσα υπέρ της ανάπτυξης, ώστε να υπάρξει η απαραίτητη κοινωνική υποστήριξη των πολιτικών που εφαρμόζονται σήμερα.
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο γερμανός υφυπουργός διαβεβαίωσε επίσης ότι η απαραίτητη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στις ευρωπαϊκές χώρες βρίσκεται στην οδό της επιτυχίας, έστω κι αν τα αποτελέσματά της δεν φαίνονται αμέσως.
Επανέλαβε, τέλος, την αντίθεση του Βερολίνου στην έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων, κάνοντας έκκληση για σύνεση προς «εκείνους που πιστεύουν ότι μπορούμε να αγοράσουμε ανάπτυξη απευθυνόμενοι στις αγορές».