Διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου υπέγραψαν σήμερα η Κίνα και η Ισλανδία. Με αυτήν, ενισχύεται η παρουσία του Πεκίνου σε μια περιοχή της Αρκτικής την οποία εποφθαλμιούν πολλές παγκόσμιες δυνάμεις καθώς εκεί αναμένεται να υπάρξουν νέες θαλάσσιες οδοί, αλλά κι εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ορυκτών, πετρελαίου και αερίου.
Η συμφωνία, που υπογράφτηκε στο Πεκίνο, έχει στόχο να καταργηθούν δασμοί ανάμεσα στη νήσο των 320.000 κατοίκων και την γιγαντιαία οικονομική δύναμη της Ασίας του 1,2 δισ. πολιτών.
Οι εξαγωγές της Ισλανδίας στην Κίνα, κυρίως θαλασσινά, αυξήθηκαν 40% πέρυσι σε περίπου 61 δισ. δολάρια ΗΠΑ, όπως ανέφερε η ισλανδική κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της με την οποία έκανε γνωστή τη σύναψη της διμερούς συμφωνίας.
Ενώ η συμφωνία θα ενδέχεται να τονώσει την Ισλανδία, καθώς αυτή ανακάμπτει από την κατάρρευση της οικονομίας της το 2008, η συμφωνία αναμένεται επίσης να θεωρηθεί από πολλές πλευρές ως μια συμβολική προσπάθεια της Κίνας να αποκτήσει παρουσία στην Αρκτική.
Στην Αρκτική βρίσκονται μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου, αερίου, χρυσού, διαμαντιών, ψευδαργύρου και σιδήρου. Και καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη λιώνει τους αρκτικούς πάγους, αναμένεται στην περιοχή αυτή να υπάρξουν νέες σημαντικές θαλάσσιες οδοί —και ναυτικά συμφέροντα— που θα αξιοποιούνται για το εμπόριο ανάμεσα στην Ασία, την Ευρώπη και τις ανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο τέως πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο είχε αρχίσει την περιοδεία του στη βόρεια Ευρώπη τον περασμένο Απρίλιο επισκεπτόμενος την Ισλανδία, όπου είχαν συναφθεί συμφωνίες για την διμερή συνεργασία στο πεδίο της ενέργειας και στην Αρκτική.
Μια κινεζική εταιρεία μάχεται από πέρυσι εναντίον της απόφασης της κυβέρνησης να της απαγορεύσει να αγοράσει μια έκταση που ορισμένοι θεωρούσαν πως αποτελούσε μια συγκαλυμμένη προσπάθεια να αποκτήσει μια ναυτική βάση στο εγγύς μέλλον, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής για την απόκτηση ερεισμάτων στην περιφέρεια.
Το Πεκίνο είχε στείλει το πλοίο Xuelong να περάσει από τον Αρκτικό Ωκεανό για να φθάσει στην Ισλανδία πέρυσι. Ήταν το πρώτο κινεζικό πλοίο που χρησιμοποίησε μια θαλάσσια οδό που να συνδέει τον Ειρηνικό με τον Ατλαντικό.
Και οι Γροιλανδία έχει βρεθεί στο επίκεντρο των κινεζικών ενδιαφερόντων. Ένα σχέδιο αξίας 2 δισ. δολαρίων μπορεί να σύντομα να σημάνει ότι το Πεκίνο θα εξασφαλίσει σύντομα σιδηρομετάλλευμα.
«Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Κίνας-Ισλανδίας είναι η πρώτη ανάμεσα στην Κίνα και μια ευρωπαϊκή χώρα», δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, μετά την τελετή υπογραφής στην οποία παρευρέθηκε με την Ισλανδή πρωθυπουργό Γιοχάνα Σιγκουρνταρντότιρ.
Συνολικά, οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 21,1% το 2012 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας τα 180 εκατ. δολάρια.
Οι διμερείς διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία διήρκεσαν έξι χρόνια.