Σε παγκόσμια συστράτευση εναντίον της φοροδιαφυγής, η οποία υπολογίζεται πως κοστίζει ετησίως στην ΕΕ περί το 1 τρισ. ευρώ σε διαφυγόντα φορολογικά έσοδα, κάλεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
«Οι φορολογικοί παράδεισοι είναι πράγματι παράδεισοι για τους φοροφυγάδες. Είμαστε πεισμένοι πως θα πρέπει να υπάρξει μία οικουμενική προσέγγιση για να βελτιωθεί η οικουμενική διακυβέρνηση», δήλωσε από βήματος της θεματικής γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ο Μπαρόζο, η οποία αφορά την παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση.
Ο Μπαρόζο επεσήμανε πως ο ΟΟΣΑ και η Ομάδα G20 των είκοσι πιο εύρωστων οικονομιών του πλανήτη προτίθενται να συνεργασθούν στενά με την ΕΕ σε πρωτοβουλίες που στόχο θα έχουν την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, «εστιάζοντας στην συμβατότητα των προτύπων για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σε παγκόσμια βάση».
«Πλέον σήμερα υπάρχει μία νέα ώθηση όσον αφορά την ανάγκη να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή κι οι φορολογικές απάτες», πρόσθεσε ο ίδιος, επισημαίνοντας πως τόσο ο ΟΗΕ, όσο κι η G20 έχουν πλέον «έναν ενιαίο σκοπό για τη φορολογική δικαιοσύνη και διαφάνεια» σε παγκόσμιο επίπεδο, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Μπαρόζο επεσήμανε πως η φοροδιαφυγή στερεί τις κυβερνήσεις από πολυπόθητα έσοδα, τα οποία κάλλιστα θα μπορούσαν να διατεθούν για να καλύψουν τις ανάγκες στην παιδεία, την υγεία, τις υποδομές και την οικονομική ανάπτυξη, τόσο στις αναπτυσσόμενες, είτε στις υπό ανάπτυξη χώρες.
Παράλληλα, σε άλλη ευκαιρία, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν δήλωσε από τη Βιέννη πως ευελπιστεί ότι οι προσπάθειες για τη φοροδιαφυγή θα περιλάβουν και τους «πραγματικούς» φορολογικούς παραδείσους, ιδίως τις αγγλονορμανδικές νήσους, πέρα από τις αφόρητες πιέσεις που ασκούνται στη χώρα του και την Αυστρία για να άρουν το τραπεζικό τους απόρρητο.
«Ευελπιστώ πως στα πλαίσια της μάχης κατά των πραγματικών φορολογικών παραδείσων, θα δράσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα που δείξαμε κι επί των μικρών χωρών της ΕΕ», επεσήμανε ο Άσελμπορν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Αυστριακό ομόλογό του Μίχαελ Σπίντελεγκερ.
Αναφορικά με τις αγγλονορμανδικές νήσους, ο Άσελμπορν δεν παρέλειψε να εκφράσει την λύπη του που οι σχετικές διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο γίνονται «εν κρυπτώ και παραβύστω», ζητώντας να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια ως προς το θέμα αυτό.
«Ούτε η Αυστρία, ούτε και το Λουξεμβούργο είναι φορολογικοί παράδεισοι», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, διευκρινίζοντας πως είναι υπέρ του συντονισμού μεταξύ της χώρας του και της Αυστρίας για την άρση του τραπεζικού απορρήτου. «Δεν είναι σα να θέλαμε να είμαστε εμείς οι καλοί κι οι Αυστριακοί οι κακοί», πρόσθεσε ο ίδιος, υπαινισσόμενος την συναίνεση, την 10η Απριλίου, από πλευράς του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην μερική άρση του απορρήτου, με αυτόματη ανταλλαγή δεδομένων από της 1ης Ιανουαρίου 2015, αφήνοντας την Αυστρία απομονωμένη ως τη μόνη χώρα στην ΕΕ που αντιτίθεται στο μέτρο αυτό.
Από την πλευρά του ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε πως η χώρα του «επιθυμεί να διατηρηθεί το (τραπεζικό) απόρρητο για τους Αυστριακούς πολίτες».