Εξακολουθεί να αρνείται να άρει το τραπεζικό απόρρητό της παρά την αυξανόμενη πίεση που δέχεται με τη συζήτηση που διεξάγεται για τους φορολογικούς παραδείσους και τη φορολογική απάτη η Αυστρία, ενώ το Λουξεμβούργο δήλωσε σήμερα έτοιμο να κάνει ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
«Η θέση της Αυστρίας παραμένει απαράλλακτη», δήλωσε σήμερα προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκρέγκορ Σίτσε, εκπρόσωπος της αυστριακής υπουργού Οικονομικών, της συντηρητικής Μαρίας Φέκτερ. Ο ίδιος πρόσθεσε πως τα πρόσφατα γεγονότα δεν πρόκειται να αλλάξουν στο μέλλον την άποψη της Αυστρίας.
Η Αυστρία, καθώς και το Λουξεμβούργο, ήταν ως τώρα οι μόνες δύο χώρες της ΕΕ που αρνούνταν, στο όνομα του τραπεζικού απορρήτου, να διαβιβάζουν αυτομάτως πληροφορίες για τους λογαριασμούς κατοίκων της ΕΕ στο έδαφός τους όταν διατυπώνονται σχετικά δικαστικά αιτήματα.
Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν, σε σημερινή συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Ζονταγκστσάιτουνγκ», δήλωσε πως «η διεθνής τάση πηγαίνει προς την κατεύθυνση μιας αυτόματης ανταλλαγής τραπεζικών πληροφοριών. Δεν είμαστε πλέον αυστηρά αντίθετοι σ’ αυτό».
Οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, ο συντηρητικός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο σοσιαλιστής Πιέρ Μοσκοβισί, καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν ζητήσει την άρση του τραπεζικού απορρήτου στις δύο χώρες.
«Πιστεύω πως αυτό θα αλλάξει, με τέτοιες εξελίξεις», είχε δηλώσει την Παρασκευή ο γερμανός υπουργός στο δημόσιο ραδιοσταθμό Ντόιτσλαντφουνκ.
Η αυστριακή ομόλογός του, η Μαρία Φέκτερ, είχε δηλώσει από την πλευρά της πως θέλει να ευνοήσει τις διμερείς συμφωνίες, όπως αυτές που έχει υπογράψει η Αυστρία με την Ελβετία (τον Απρίλιο 2012) και το Λιχτενστάιν (τον Ιανουάριο 2013), ένα δρόμο τον οποίο η υπουργός θεωρεί “πιο αποτελεσματικό”.
Αυτό επιτρέπει «να φορολογούνται αυτοί οι λογαριασμοί, χωρίς να είμαστε υποχρεωμένοι να άρουμε το τραπεζικό απόρρητο», είχε εξηγήσει η υπουργός την Παρασκευή στις Βρυξέλλες: «Οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να είναι προστατευμένο το βιβλιάριο των καταθέσεών τους, όχι μόνο σε νομισματικούς όρους, αλλά και από μια υπέρμετρη πρόσβαση», όπως θα συνέβαινε σε περίπτωση αυτόματης ανταλλαγής τραπεζικών πληροφοριών, πρόσθεσε η Φέκτερ.