Ο μεγαλύτερος προμηθευτής του Ηνωμένου Βασιλείου σε φέτα, (με 79,3% του συνόλου) είναι η χώρα μας, με εξαγωγές αξίας 24,52 εκ. λιρών (μειωμένες κατά 4,7% έναντι του 2011), ακολουθούμενη από τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Κύπρο και την Πολωνία (κυρίως επανεξαγωγές).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας του Η.Β. οι εισαγωγές φέτας, το 2012, ανήλθαν στα 30,90 εκ. λίρες, καταγράφοντας οριακή αύξηση κατά 0,2% έναντι του 2011 (30,84 εκ. λίρες).
Σημειώνεται ότι η φέτα αποτελεί το 86,5% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών τυριών στο Ηνωμένο Βασίλειο και σύμφωνα με άρθρα που έχουν δημοσιευθεί στον ειδικευμένο τύπο, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 12%-15% το παρελθόν έτος.
Σε έγγραφο της υπηρεσίας Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στο Λονδίνο αναφέρεται ότι αυτά προκύπτουν σύμφωνα με σχετική έρευνα της οργάνωσης DairyCo, η οποία μελετά την αγορά γαλακτοκομικών του Ηνωμένου Βασιλείου για λογαριασμό της βρετανικού Συμβουλίου Ανάπτυξης της Γεωργίας και της Κτηνοτροφίας.
Τα κυριότερα στοιχεία της αγοράς τυριού στο Η.Β. κατά την περίοδο Οκτώβριος 2011 – Σεπτέμβριος 2012 είναι:
– Η συνολική δαπάνη για την αγορά τυριού αυξήθηκε κατά 6,7% και ανήλθε στα 2,7 δισ. λίρες
– Η μέση τιμή πώλησης του κιλού αυξήθηκε κατά 5,1% στις 6,47 λίρες/κιλό.
– Ο όγκος των πωλήσεων αυξήθηκε κατά 1,5% ανερχόμενος σε 412,805 τόνους.
– Η μέση τιμή πώλησης προ-συσκευασμένου τυριού αυξήθηκε κατά 5,9% , ενώ η μέση τιμή πώλησης του χύμα τυριού μειώθηκε κατά 7,1%, διαμορφώνοντας έτσι τη μέση τιμή πώλησης στις 6,47 λίρες/κιλό. Το χύμα τυρί καταλαμβάνει το 5,2% του συνολικού όγκου πωλήσεων
Επώνυμα προϊόντα cheddar σημείωσαν άνοδο κατά 3,1% ενώ στον αντίποδα τα ιδιωτικής ετικέτας cheddar σημείωσαν πτώση κατά 3,5%. Η τιμή των επώνυμων προϊόντων διαμορφώθηκε σε 48 πέννες/κιλό υψηλότερα από τα αντίστοιχα ιδιωτικής ετικέτας.
– Ο όγκος πωλήσεων των μαλακών τυριών ανέβηκε κατά 7,1%, ενώ οι όγκοι πωλήσεων για τα κατεργασμένα (processed) τυριά και τοπικά τυριά (territorial) υπέστησαν πτώση κατά 2,5% και 0,6% αντίστοιχα.
Για το 2012, οι εξαγωγές όλων των τύπων τυριών (δασμ. κλάση 0406) αυξήθηκαν κατά 0,6% έναντι του 2011, ανερχόμενες στα 406,74 εκ. λίρες από τα 404,27 εκ. λιρών του προηγουμένου έτους.
Οι πέντε κυριότεροι πελάτες του Η.Β. είναι κατά σειρά η Ιρλανδία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Γερμανία και η Ιταλία, ενώ η χώρα μας καταλαμβάνει τη 10η θέση με εισαγωγές αξίας 4,07 εκ. λιρών (1,2% του συνόλου), μειωμένες έναντι του 2011 κατά 17,9%.
Για το 2012 οι εισαγωγές όλων των τύπων τυριών (δασμ. κλάση 0406) αυξήθηκαν κατά 1,5% έναντι του 2011 ανερχόμενες στο 1,29 δισ. λίρες από 1,27 δισ. λίρες του προηγουμένου έτους.
Οι πέντε κυριότεροι προμηθευτές του Ηνωμένου Βασιλείου είναι η Ιρλανδία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Δανία ενώ η χώρα μας καταλαμβάνει την 8η θέση με εξαγωγές ύψους 28,37 εκ. λίρες (2,2% του συνόλου), μειωμένες κατά 7% έναντι του 2011.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Kantar Worldpanel, ο συνολικός όγκος πωλήσεων για την αγορά τυριών μέχρι τις 30/9/12 είχε σημειώσει άνοδο κατά 1,5% ήτοι 412,805 τόνους.
Η παραγωγή αυξήθηκε κατά 6,053 τόνους σε σχέση με το 2011.
Η συνολική μέση τιμή πώλησης είναι 6,47 λίρες/κιλό, με 5,1% αύξηση σε ετήσια βάση γεγονός που οδήγησε την καταναλωτική δαπάνη σε αύξηση κατά 6,7%, στις 2,7 δισ. λίρες.
Αύξηση κατέγραψαν και οι όγκοι πωλήσεων για τα χύμα και προ-συσκευασμένα τυριά κατά 5,8% και 1,3% αντίστοιχα.
Το προ-συσκευασμένο τυρί καταλαμβάνει το 94,8% της συνολικής αγοράς τυριού.
Η μέση τιμή πώλησης του διαμορφώθηκε στις 6,47 λίρες/κιλό, ενώ για το 2011 ήταν στις 6,11 (διαφορά 5.9%).
Όμως η τιμή του χύμα τυριού κατέγραψε μείωση κατά 7,1%, οδηγώντας τις τιμές των δύο κατηγοριών να συγκλίνουν στο επίπεδο των 6,47 λιρών.
Το 2011 το χύμα τυρί ήταν κατά 85πένες/κιλό πιο ακριβό από το προ-συσκευασμένο.
Ο όγκος πωλήσεων για το cheddar υπέστη πτώση κατά 0,5%, σε ετήσια βάση, στις κατηγορίες μαλακό, μέτριο, φάρμας και έξτρα ώριμο.
Στην κατηγορία ώριμο, που καταλαμβάνει το 51% των πωλήσεων, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 10% και η παραγωγή κατά 0,672 τόνους.
Μέση τιμή πώλησης του cheddar είναι 6,49 λίρες/κιλό.
Σημειώνεται ότι το τυρί αυτού του τύπου καλύπτει ποσοστό άνω του 50% της αγοράς.
Τα προϊόντα της κατηγορίας αυτής κατέγραψαν ανάπτυξη μεγαλύτερη από τα αντίστοιχα ίδιας ετικέτας, με τις πωλήσεις τους να σημειώνουν αύξηση κατά 10,1% σε ετήσια βάση , και η μέση τιμή πώλησης ανήλθε στα 6,75£/kg ήτοι 6,8% αύξηση.
Τα προϊόντα cheddar ιδιωτικής ετικέτας κατέγραψαν αύξηση κατά 2% σε αξία αλλά μείωση κατά 3,5% σε όγκο πωλήσεων, σε ετήσια βάση.
Για την υπό εξέταση περίοδο τα προϊόντα αυτής της κατηγορίας κατέλαβαν το 54% της συνολικού όγκου της αγοράς cheddar, έναντι 54% της αντίστοιχης προηγούμενης περιόδου.
Οι πωλήσεις των μαλακών τυριών κατέγραψαν σημαντική αύξηση κατά 10,6%, ενώ αυτές των τοπικών και των κατεργασμένων αυξήθηκαν κατά 4,4% και 0,4% αντίστοιχα.
Ο όγκος πωλήσεων των μαλακών τυριών σημείωσε άνοδο κατά 7,1% ενώ οι άλλες δύο κατηγορίες κατέγραψαν πτώση.
Υπήρξε άνοδος των τιμών πώλησης και στις 3 κατηγορίες με την μεγαλύτερη αυτή των κατεργασμένων κατά 7,1%.