Είκοσι προτάσεις-συστάσεις για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, παρουσίασε ο πρόεδρος της Κροατίας Ίβο Γιοσίποβιτς σε εκπροσώπους του τραπεζικού συστήματος.
Ο κ. Γιοσίποβιτς διευκρίνισε ότι οι προτάσεις δεν έχουν στόχο να πλήξουν τις τράπεζες, πολλές εκ των οποίων ζητούν τροποποιήσεις στη σχετική νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία του συστήματος.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι προτάσεις δεν μποϊκοτάρουν τη λειτουργία των τραπεζών, είπε ο κ. Γιοσίποβιτς στη διάρκεια συνέντευξής του στη δημόσια ραδιοφωνία της χώρας.
Στις προτάσεις του Κροάτη προέδρου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η εισαγωγή τροποποιήσεων στη νομοθεσία για τις κατασχέσεις και τον διακανονισμό αποπληρωμής δανείων.
Αναφερόμενος στη δήλωση του προέδρου της Ένωσης Τραπεζών της Κροατίας Ζόραν Μπόχατσεκ σύμφωνα με την οποία «δεν υπάρχει κρίση χρέους στην Κροατία, καθώς το 95% των πολιτών αποπληρώνει τα δάνειά του σε τακτική βάση», ο κ. Γιοσίποβιτς δήλωσε έκπληκτος διότι, όπως είπε, από τον συνολικό όγκο των δανείων στη χώρα, ύψους 126 δισ. κούνα, περίπου τα 12 δισ. κούνα ανήκουν σε πολίτες, άρα «αυτό είναι χρέος».
Οι προτάσεις θα έχουν οφέλη για τις τράπεζες, καθώς αναμένεται να μειωθεί σε σημαντικό βαθμό ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων είπε ο Κροάτης πρόεδρος.
Διευκρίνισε δε, ότι στις προτάσεις του δεν περιλαμβάνεται η διαγραφή όλων των χρεών, διότι, κάτι τέτοιο θα ήταν «μη ρεαλιστικό και ανεύθυνο», αλλά τροποποιήσεις για την παροχή βοήθειας στις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που επλήγησαν από την οικονομική κρίση.
Ο κ. Γιοσίποβιτς σημείωσε ότι σύντομα θα καλέσει τους εκπροσώπους του τραπεζικού τομέα για συνομιλίες με αντικείμενο τις είκοσι προτάσεις του. Ερωτηθείς για το ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας της Κροατίας, τόνισε ότι πρέπει να είναι ρυθμιστικός, χωρίς να παρεμβαίνει στις σχέσεις της αγοράς.
Στο μεταξύ, η Ένωση Τραπεζών της Κροατίας (HUB) ανακοίνωσε ότι είναι αναγκαία η προσπάθεια παροχής βοήθειας στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και η επίτευξη λύσης για κάθε περίπτωση, σε ατομικό επίπεδο. Ωστόσο, προσθέτει ότι μόνο η ανάκαμψη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα αποτελέσουν συνθήκες για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.
Την περασμένη πενταετία, οι τράπεζες εισήγαγαν σειρά μέτρων για να βοηθήσουν τους πολίτες που δεν ήταν σε θέση να αποπληρώσουν τα δάνειά τους σε τακτική βάση, προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.
Αναφερόμενη στις προτάσεις του Κροάτη προέδρου, η HUB, που αριθμεί 19 μέλη, επισημαίνει ότι η στήριξη των τραπεζών θα ήταν μεγαλύτερη εάν αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας είχαν επιτύχει το στόχο τους.
Η HUB καλεί τους πολίτες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα να απευθυνθούν στις τράπεζες με τις οποίες έχουν συναλλαγές, για να βρουν, από κοινού, μια αποδεκτή λύση.
Πάντως, σύμφωνα με στοιχεία της HUB, το 2012 το μερίδιο των δανείων σε εθνικό νόμισμα (κούνα) ήταν μεγαλύτερο σε σχέση με τα υπόλοιπα νομίσματα, στο σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (16,46%). Τη δεύτερη θέση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατέλαβαν τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο (13,14%) και την τρίτη θέση τα δάνεια σε ευρώ (12,82%). Ωστόσο, το μερίδιο των δανείων σε ελβετικό φράγκο στον τομέα της στεγαστικής πίστης είναι τρεις φορές μεγαλύτερο σε σχέση με αυτό των δανείων σε ευρώ, σύμφωνα με την HUB.
(1 ευρώ=7,58 κούνα)